Az eredeti Asia muzsikál nekünk a hajón
Címlap / Színes hírock / Az eredeti Asia muzsikál nekünk a hajón

Az eredeti Asia muzsikál nekünk a hajón

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-07

Biztosra vehetjük, hogy nem mindennapi zenei élményben lesz része azoknak, akik június 6-án ott lesznek az A38 hajón, ahol Steve Howe, John Wetton, Geoff Downes és Carl Palmer, vagyis az eredeti Asia supergroup játszik majd. 

 

2006-ban álltak újból össze ezek a muzsikusok, a banda fennállásának és az első album megjelenésének 25. évfordulóját megünnepelni, ami olyan jól sikerült, hogy elhatározták világkörüli turnéra indulnak. „Ez az IGAZI ASIA” – mondja a gitáros Steve Howe – „Voltak ugyan a bandának mindenféle reinkarnációi, de ez az eredeti felállás az, amit a közönség igazán szeret.”


Az Omega, - a négy eredeti tag újra-egyesülését követő Phoenix LP utáni - második stúdió album, 2010. áprilisában jelent meg. „Az ’Omega’, ezt minden rajongó tudja, jellegzetes Asia-megnevezés! Nem azt jelenti ’utolsó’ mint ahogy az ’Alpha’ sem azt jelentette: ’első’ (és nem is volt az). Ez egy jól csengő/jól kinéző szó, mely jól rímel az Alpha-ra. Számos tekintetben, zeneileg és konceptuálisan egyaránt, a két album hasonlít egymásra” – mondja John Wetton.


Az 1981 tavaszán alakult Asia – John Wetton basszusgitáros-énekes, Carl Palmer dobos, Geoff Downes billentyűs és Steve Howe gitáros – 1982-ben robbant be a zenei szcénára bemutatkozó albumával. A média és a kritikusok a kezdet kezdetétől szupercsapatként emlegetik – bár ezt a jelzőt ők maguk soha nem szerették. Az Asia zenéje (és rock’n’roll karizmája) organikus fejlődés eredménye - minden erőfeszítés nélkül alakult ki. Bár mind a négy muzsikus megtapasztalta már korábban is a zajos sikert előző bandáiban (YES, ELP, King Crimson és The Buggles), az Asia valami sajátos erővel bírt, amit a rajongók és a zeneipar bennfentesei igen hamar felfedeztek.


A siker azonban túlságosan korán jött és „elviselhetetlennek” bizonyult. Mire oda jutottak, hogy hozzálássanak második albumukhoz 1983 telén, az első repedések már megjelentek. A kreatív feszültség, a hatalmas egók és az előző év legkeresettebb albumának birtokosaiként rájuk nehezedő nyomás következtében a második album felvételeit már korántsem élvezték annyira. A második album, az Alpha, mégis platinalemez lett; olyan számokat tartalmazott, mint a "Don’t Cry" és a "The Smile Has Left Your Eyes".


A személyes konfliktusok már az Alpha turnén megingatták a banda alapjait, Wetton már a turné alatt faképnél hagyta társait, s nem sokkal később az Asia széthullott. A következő években az eredeti Asia tagok saját egyéni projektjeikkel foglalkoztak.


A társak jóváhagyásával Geoff Downes vitte tovább az Asia nevet 1983-tól, ami akkor jó megoldásnak tűnt – mesélt erről egy kanadai interjúban Carl Palmer – de oly sokan megfordultak ebben a sokszor tribute vagy cover bandáknak is nevezhető formációkban az évek alatt, ami nem használt az eredeti csapat legendájának. Ma már azonban ez a múlt nem foglalkoztatja az Asia zenészeit, annál inkább a jelen és a közös jövőjük. A 30. évfordulójukra új lemezt is terveznek. 
 
[ 1622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x