Istenem, csak megjöjjön! - Aggódás helyett itt a fogamzásgátlási...
Címlap / Te+Én+Szex / Istenem, csak megjöjjön! - Aggódás helyett itt a fogamzásgátlási biblia

Istenem, csak megjöjjön! - Aggódás helyett itt a fogamzásgátlási biblia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-02

Ugye nem vagy kivácsi a kecskebélből készült óvszerre, meg a madártoll tamponra? Valami tuti kell, valami modern, amiben megbízhatsz, és amitől nem válsz meddővé, nem hízol el, nem leszel szőrös, vagy frigid, mint egy hűtőszekrény. Nézzük végig a lehetőségeket! 

Az emberiség már az ősidőktől fogva alkalmaz különféle fogamzásgátlási módszereket. Régészeti emlékek tanúsága szerint például az ókori egyiptomiak többféle technikát is használtak, kecskebélből készítettek óvszert, illetve méhviasszal és mézzel zárták el a sperma útját.

Az alábbiakban rövid áttekintést adunk a fogamzásgálás fő módszereiről, rávilágítva egyúttal azok erősségeire és gyengeségeire is.

Gumi óvszer
Talán a legközismertebb eszköz, melyet a féfi nemi szervére húznak, és ezzel a spermák, és sok szexuális úton terjedő betegség a hüvelybe jutását - vagy éppen a hímvesszőre jutását - akadályozzák meg. Biztonsági faktaora minőségi óvszert használva elég jó, de előfordulhat, hogy "defektet kap a gumi". Akkor sürgősségi fogamzásgáltásra van szükség. (Tablettás formában, az un. "esemény utáni" tabletták javasoltak)

Szájon át szedhető (orális) fogamzásgátlók

Kombinált orális fogamzásgátlók

A fejlett világban leginkább az östrogént és progestogént tartalmazó orális fogamzásgátló szerek terjedtek el. Legnagyobb számban a fiatalabb korosztály szedi őket 20 és 25 év között. Az idősebb hölgyek körében kisebb népszerűségnek örvendenek az orális fogamzásgátló készítmények, a nőgyógyászok is óvatosabban ajánlják ezt a módszert.

Az östrogén-tartalom 20 és 50 mikrogramm között mozog, és általában azt a készítményt szokták választani, amely megfelelő cikluskontrollt biztosít az alacsony hormontartalom mellett.

ELŐNYÖK: nagy hatékonyságú; nem igényel orvosi beavatkozást; kedvező egészségügyi hatások (kevesebb a dysmenorrhea; ritkábban fordul elő jóindulatú emlő-megbetegedés; nincs menses előtti feszültség; véd a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a kismedencei fertőzések ellen)

HÁTRÁNYOK: pontosan kell szedni; a korral nő a keringési rendellenességek veszélye

Csak progestogént tartalmazó orális fogamzásgátlók

A kizárólag progestogént tartalmazó orális fogamzásgátlók megfelelő alternatívát kínálnak akkor, ha az östrogen ellenjavallt, de kevésbé biztonságos védelmet nyújtanak, mint a kombinált készítmények. Megfelelőek szoptatás ideje alatt, valamint idősebb nők, erős dohányosok, illetve magas vérnyomásban, szívelégtelenségben, cukorbetegségben és migrénben szenvedő betegek számára. Gyakrabban fordul elő rendszertelen menstruáció, ami hosszú távú szedés esetén általában normalizálódik.

Sok nő választja a tisztán progestogén-alapú tablettát, hogy elkerülje az östrogén-okozta mellékhatásokat, vagyis a súlygyarapodást, a mellfeszülést és a libidó változását.

Ahhoz, hogy a készítmény hatásos legyen, ennél a tablettatípusnál még fontosabb a mindennapos, szabályos időpontban történő bevétel, mint a kombinált tabletta esetében.

ELŐNYÖK: nincsenek östrogen-okozta mellékhatások; napi egy tabletta elég; folyamatos adagolás; kevesebb gyógyszerkölcsönhatás

HÁTRÁNYOK: kevésbé hatékony, mint az egyéb módszerek; menstruációs rendellenességek

Kérdezze Mousa Moustafa doktort, nőgyógyász tanácsadónkat ITT >>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 9284 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x