Láss a színfalak mögé! - Az emberi kapcsolatok pszichológiája...
Címlap / Te+Én+Szex / Láss a színfalak mögé! - Az emberi kapcsolatok pszichológiája

Láss a színfalak mögé! - Az emberi kapcsolatok pszichológiája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Arisztotelész már két és fél évezreddel ezelőtt megfogalmazta, hogy az ember természeténél fogva társas lény: csak másokkal szövetségben élhetünk teljes életet. A modern kutatások szerint a magánynak és a rosszul működő emberi kapcsolatoknak nagyobb szerepük van a lelki betegségek kialakulásában, mint az anyagi problémáknak, az előrehaladott életkornak és a kellemetlen fizikai közérzetnek. Ez pedig közvetve testi egészségünkre is erősen kihat. 

Bebizonyosodott, hogy nemcsak a lelki stresszek, de még az olyan egyértelműen káros szokások, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány és a helytelen táplálkozás is kevésbé ártalmasak azokra, akiknek jók a kapcsolataik: szeretnek másokat, és őket is elfogadják a számukra fontos emberek. Az egyedüllét, a feleslegesség, elutasítottság érzése viszont jól kimutathatóan testi és lelki betegségekhez vezet. 

Egészséges működésünkhöz szükség van tehát emberi kapcsolatokra, s nagy százalékban ezek minősége határozza meg életünk minőségét. Aki mögött mindig ott állnak szerettei, s az idegenekkel is könnyen találja meg a közös hangot, lényegesen sikeresebben teljesít élete minden területén, mint az, aki mások támogatása nélkül kénytelen boldogulni. 

“Ha valakivel találkozol, gondolj arra, hogy a találkozás mögött ezer és ezeregy ok rejlik. Minden emberi kapcsolat szent egymásra találás."
(Taitosz)

Az emberi kapcsolatok sikere jelentős részben a kommunikáción áll vagy bukik. Úgy közölni mondanivalónkat, hogy a másik megértse, elfogadja álláspontunkat, sőt meg is nyerjük őt szándékunknak, nemcsak hogy nem bűn, de valódi művészet. A motiválás távolról sem azonos a manipulációval, s nemcsak saját magunk, de környezetünk kedvéért is érdemes megtanulni ennek technikáit. 



Lényegesen kellemesebb és gyümölcsözőbb ugyanis olyasvalakivel együtt működni az élet bármely területén, aki képes jól érthetően közvetíteni érzéseit, szándékát, képes meggyőzni a másikat, de annak szempontjait is megérteni.

Aki jól kommunikál – s nemcsak a beszéd, de a metakommunikáció szintjén is –, olyan előnyre tesz szert, amelynek segítségével bármilyen élethelyzetben könnyebben megállja a helyét.

“Megtanultam, hogy az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen, amire emlékezni fognak az, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük.” (Maya Angelou)

Az április 26-i Mesterkurzuson szó esik majd azokról a jellegzetes kommunikációs és metakommunikációs hibákról, amelyek szándékaink ellenére eltávolítanak minket a másik embertől, és meghiúsítják céljaink elérését. Megtanulhatunk olyan apró trükköket, amelyek segítik a bizalom, az intimitás kialakulását, amelyek alkalmazásával könnyebben meggyőzhetjük a partnert, és mi is jobban megérthetjük az ő érzéseit, gondolatait. 

HarmoNet tipp: Az emberek most ébrednek rá, hogy díszletfalak között élnek - Interjú Tari Annamáriával >>

A kapcsolatoknak azonban van egy, a nyílt kommunikáció mögötti, rejtett rétege is. Mivel a másokhoz való kapcsolódás, az intimitás egyben kockázatot is rejt, sebezhetőbbé tesz, sokszor félmegoldásokkal, pótlékokkal helyettesítjük a valódi érzelmi elköteleződést. Mást teszünk, mint amit mondunk, és mást mondunk, mint amit érzünk. Tudatalattink győz tudatos céljaink felett.

Ilyenkor saját magunkat sem értjük. Miközben azt szeretnénk, ha kapcsolataink jobban működnének, s túlléphetnénk bizonyos problémákon, újra és újra visszacsúszunk ugyanazokba a hibákba. Mintha egy rejtélyes erő irányítana – ugyanazokat a jeleneteket ismételgetjük, már végszavaink vannak, s pontosan tudjuk azt is, hogy a másik hogyan fog reagálni. S ami még rosszabb: a következő hasonló kapcsolatnál kezdődik minden előröl. 



Mi történik ilyenkor? Miért ragaszkodik „belső rendezőnk” éppen ehhez a dramaturgiához? Miként fejthetjük meg ezt a mélyre ágyazott titkot? Van-e lehetőségünk, hogy megváltoztassuk a nekünk nem tetsző forgatókönyvet, s ha igen, hogyan? 


A kurzuson megismerkedhetünk a tranzakció-analízissel, vagyis azzal a pszichológiai módszerrel, amely az emberi pszichét társas érintkezései függvényében vizsgálja – és olykor döbbenetes következtetésekre jut. 

HarmoNet tipp: Veled mit tesz egy válság? - A hatékony problémakezelésről Popper Péterrel és Müller Péterrel >>

A Mesterkurzus április 26-án igazi kalandra, izgalmas felfedezőútra hív a tudatalatti és az emberi kapcsolatok titkos tartományaiba, négy ismert és kiváló szakember vezetésével. Állandó előadóink, Popper Péter és Müller Péter mellett sok év után végre ismét a Mesterkurzuson üdvözölhetjük a sorozat egyik legkarizmatikusabb előadóját, Prof. Dr. Bagdy Emőkét, és eljön az elmúlt év két legérdekesebb pszichológiai sikerkönyvének szerzője, Szendi Gábor is, aki élőben is legalább olyan újszerű és meglepő összefüggésekkel ismerteti meg hallgatóit, mint műveiben. 

A nagyszünetben Horváth Zoltán tart lazító, feltöltő meditációt, s valamennyi szünetben igénybe vehető az ingyenes, frissítő yumeiho masszázs! 

További információk >>
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 28992 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x