A megcsalás csúcsa: érzelmi hűtlenség
Címlap / Te+Én+Szex / A megcsalás csúcsa: érzelmi hűtlenség

A megcsalás csúcsa: érzelmi hűtlenség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Új terminológiával rukkoltak elő a lélekbúvárok. Nem csak fizikai síkon csalhatjuk meg párunkat, de érzelmileg túl közel kerülhetünk egy harmadik félhez, ami már több mint flörtölés. Hogyan ismerhetjük fel ennek meglétét?  

Ha ellenkező nemű barátunk van, az már érzelmi hűtlenséget jelentene?
Néhány pszichológus szerint igen. A jelenséget úgy lehetne meghatározni, hogy tulajdonképpen eláruljuk társunkat annak ellenére, hogy nem folytatunk a hagyományos értelemben vett szerelmi viszont, melynek a szexuális kapcsolattal is magától értetődő része.

Az érzelmi hűtlenség nem töri meg a hitvesi fogadalmat, nem teremt nem kívánt terhességet, nem terjednek általa a nemi betegségek. Sokszor észre sem vesszük, hogy ilyen helyzetben vagyunk. Viszont legalább olyan negatív hatással lehet – vagy még erősebben tud rombolni - egy házasságra vagy párkapcsolatra, mint a szexualitással is járó félrelépések.

Hogyan kezdődik az érzelmi hűtlenség?

A legtöbben nem tervezik elkövetését. Leggyakrabban az ember elkezd viszonylag sok időt tölteni munkatársakkal (munkaidőn kívül is) vagy olyan emberekkel, akikkel rendszeresen találkoznak, mely egy olyan kapcsolattá fejlődik, melyben sokkal többről van szó, mint csak barátságról. Azon kapják magukat, hogy egyre több időt szeretnének tölteni az illetővel. Együtt mennek ebédelni, úgy szervezik az üzleti utakat, hogy együtt lehessenek. Egyre többet gondolnak a „barátra”, az érzelmi kötődés fokozatosan alakul ki.



Az érzelmi hűtlenség és netes kapcsolatok

Egyre népszerűbbek a világhálón keresztül létesített kapcsolatok, melyek szintén veszélyeztethetik a meglévő párkapcsolatokat. A „csak barátok vagyunk” az egyre bizalmasabb beszélgetések során könnyen átalakulhat romantikus – igaz csak plátói – viszonnyá.  A neten szerzett barátokkal lehet, hogy soha nem találkozunk személyesen, ezért az ilyen kapcsolatok bármilyen nyilvános helyen vagy otthon is virágozhatnak. Így az érzelmi kötődés erősödhet,  még akkor is, ha kollégánk a szomszéd asztalnál ül, vagy társunk ugyanabban a szobában tartózkodik.

A névtelenség potenciális probléma a netes kapcsolatok esetében. Sokkal mélyebb intimitás jöhet létre, mert a felek az anonimitás mögé bújhatnak, így könnyedén megoszthatják a másikkal a legsötétebb oldalukat is (melyre személyes kapcsolatban soha nem lennének képesek). Emellett kialakíthatnak egy tökéletes kapcsolatot, a másik mindig csodálatos, okos, megértő, stb, mert ugyebár személyesen nem találkoznak. Nem gond a piszkos zokni, a gyerekek nevelése, stb. Az érzelmi hűtlenség nagy eséllyel alakul ki ilyenkor, egy titokzatos, vonzó netes barátság esetében.

Hajlamosabbak a nők az érzelmi hűtlenségre?

Általában a nők szokták sürgetni, hogy a barátságból szerelem legyen, amennyiben el tudnák képzelni életüket egy adott férfivel. A nők sokkal hamarabb kötődnek érzelmileg, ezért a netes kapcsolatokat is szeretnék gyorsabban valóságosként megélni. A férfiak ezzel szemben a netes kapcsolatokat csak az életük egy részeként – igaz, élvezik - kezelik, nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. A nők sokszor hiszik azt, hogy megtalálták lelki társukat, a férfiak viszont csak kellemesen töltik idejüket. Persze vannak kivételek mindkét nem esetében.

Az érzelmi hűtlenség jelei:
  • Olyasmit beszélünk meg a baráttal, amit partnerünkkel nem (félelmek, titkos vágyak, remények, stb.)
  • Találka vagy vacsora a baráttal titokban, vagyis társunknak nem szólunk róla
  • A számítógép, fájlok, internet hozzáférés jelszóval védett
  • Inkább a baráttal töltünk időt, mint a partnerünkkel, az utóbbi hadd várjon

 

Mit tegyünk?
Ha most eszmélnénk rá, hogy pont ez a helyzet, próbáljuk meg helyreállítani társunkkal az őszinte, nyitott beszélgetéseket. Érdemes felidézni, hogy miért is estünk szerelembe társunkkal. Ha ez már bármilyen oknál fogva nem megy, inkább lépjünk ki a kapcsolatból.

Kép: Karuvadgraphy / Pixabay

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 23990 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x