Intimitás - avagy az igaz érzelmek játszótere
Címlap / Te+Én+Szex / Intimitás - avagy az igaz érzelmek játszótere

Intimitás - avagy az igaz érzelmek játszótere

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Miért vonzódunk bizonyos emberekhez, és miért ellenszenves egyes jellemvonás? Hol van a posztfogyasztói társadalomban az intimitás? Hol van egyáltalán az intimitás az életünkben? Mi egyáltalán az intimitás?  

Érdekes, semelyik híres szakíró sem említi túl hosszan az intimitás fogalmát, akik e témának kiemelten elismert szószólói. Gondolok itt Eric Berne Emberi játszmák c. könyvére, pedig ő az intimitást a játszmák elkerülésének alappilléreként említi. Gary Chapman Szeretetnyelvekről szóló könyve is inkább ír a szeretet mindennapi és nem mindennapi kifejező eszközeiről, a különböző kommunikációs eszközökről, melyekkel kapcsolatainkban a szeretetet megélhetjük, mint az intimitásról, mely felveti a kérdést, hogy vajon elkülönül-e ez a kettő? Elolvastam Helen Fisher Why him? Why her? című könyvét, melyben a személyiségtípusok párválasztási mechanizmusáról ír, milyen hormonok játszanak szerepet a szerelem és a tartós kapcsolat kialakulásában.

Miért vonzódunk bizonyos emberekhez és miért ellenszenves egyes jellemvonás?
Meglepő, hogy az intimitás kifejezőeszközeit is a hormonok tükrében látja az írónő. Más és más események, azaz kiváltó okok szükségesek, hogy az adott hormon termelődjön szervezetünkben, ami az intimitást, az összetartozást kiváltja belőlünk. 

A legrosszabb, hogy az intimitást nem lehet megtanulni, ellesni, hiszen az két emberre tartozik. Se szüleinktől nem tanulhatjuk el, se tévéből nem tanulhatjuk meg, oktató cd-k sincsenek, mert abban a pillanatban, hogy a kamera megjelenik, az intimitás megtörik, mint napfény a víz tükrén. 


Elszomorít, hogy a felgyorsult élet és az instant élvezetek világa nem ad lehetőséget, hogy a kapcsolatteremtés minden pillanatát megfelelő értékén kiélvezzük, megtapasztaljuk, átéljük minden fokát, minden apró mozzanatát. Előre siettetjük az érzelmeket, a tetteket, és nem adjuk át magunkat a fokozatosságban bontakozó intimitásnak. Az "instant" belopja magát a párkapcsolatunkba is, nem ad teret, türelmet és pillanatba rejtett vágyakozást, hogy megismerjük a másikat, belépjünk fokozatosan az életterébe, anélkül, hogy ajtóstól a házba rontanánk.  

Akkor mégis mit jelent az intimitás? Hadd idézzek a Férfi a férfi? című könyvem Szex c. fejezetéből: "A szex-szel kapcsolatban gondoltam, kellene beszélnünk az intimitásról, mert ez elég ismeretlen terület számotokra. Persze tisztelet a kivételnek! Az intimitásról már írtam előző könyvemben, de ha azt nem olvastad el, mert azt gondoltad, nem neked való, nem baj. Itt egy kis ízelítő a témából. Az intimitás a teljes őszinteség átélésének a pillanata, amikor gátak, félelmek és álarcok nélkül tudod magad adni. Ennek nem feltétele a meztelenség, nem kötődik a szexuális érintkezéshez. Feszültség nélküli bizalmas kapcsolat. Kitárulkozás és befogadás. Közös belső utazás egymás világába. Mitől olyan nehéz? Mert le kell vetkőzni önmagad, hogy a párodnak adhasd bensődet. Tisztán, őszintén, teljesen megmutatod magad. Az intimitás az érzelmeid kibontása, hagyni, hogy kibontódjanak, hagyni, hogy feloldódj a másikban. Felvállalod önmagad a másik előtt. Hagyni, hogy feloldódjon benned. Hagyni, hogy beérjen az egység és élni hagyni a pillanatot. Lélegezzen a perc, lüktessen az egység.         

Hogyan? Ismerd meg önmagad és merd odaadni, kinyitni magad a párodnak. Bizalom és  őszinteség. Ez az, ami megmarad, ha már a szex levirágzott..."
/Férfi a férfi?/

 

Persze a szexnek nem mindig van köze az intimitáshoz. Intim pillanat lehet egy elkapott mosoly, egy hirtelen ölelés, egy simogatás, egy mondat, ami hirtelen a szíved mélyébe fészkeli magát, egy szó, mely sokáig visszacseng füledben, egy érintés, melynek helyét még napokkal később is érzed, egy pillanat, amikor együtt nézitek a térképet, vagy amikor együtt főztök, egy ajándék utáni könnycsepp, egy megbúvó vágy.... Amitől összekapcsolódtok, amitől eggyé váltok lélekben, fejben, szívben.... Ami ragasztóként összekapcsol benneteket és az éteren keresztül is érzitek egymás szívdobbanását... Ami eggyé alakít két idegent, ami családdá formálja a párt....

"Az intimitás a legnagyobb ajándék a világon: egymás teljességében osztozni."
/Férfi a férfi?/
    
Kép: Victoria Borodinova / Pixabay
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 15116 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x