Sosem szerettelek! Lelki védekezés válás, szakítás után...
Címlap / Te+Én+Szex / Sosem szerettelek! Lelki védekezés válás, szakítás után

Sosem szerettelek! Lelki védekezés válás, szakítás után

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Egy házasság vagy hosszú kapcsolat nem ér véget egyik pillanatról a másikra, a leválás, az egymástól való teljes elszakadás folyamata túlságosan is elnyúlhat és érzelmileg kimerítő lehet. Gyakori jelenség, hogy a párok annyira kifordulnak magukból a megterhelő válási procedúra során, hogy már nem ismernek rá korábbi társukra, de önmagukra sem. Mit tehetünk, hogy az egymástól elszenvedett sérüléseket csökkentsük, a sebeket begyógyítsuk?  

  • Csak azért vettelek el/mentem hozzád, mert jött a gyerek.
  • A szerelmemmel való szakítás után kellett valaki, de soha nem voltam beléd szerelmes.
  • Biztonságra volt szükségem, semmi mást nem jelentettél.
  • Az egész tíz évünk félreértés volt.
Gyilkos mondatok. Egy házaspár, együtt élő pár elszakadása során sokszor a legnagyobb fájdalmat nem maga a válás okozza, hanem a leválás hosszú folyamata során elszenvedett sebesülések hagynak soha nem gyógyuló nyomokat. A pár kulturáltan, békésen megegyezik a válásban és annak részleteiben, majd ki tudja miért, időközben minden elromlik, és a szenvedő felek nem ismernek rá a társukra, de sokszor önmagukra sem.

Mi ennek a magyarázata?  Az elszakadás olyan módon kavarja fel az érzelmeket, olyannyira alapjaiban rengeti meg a feleket, amire nem számítottak. Ebben az érzelmi krízisben aztán mindketten másképpen látnak dolgokat, másképpen viszonyulnak egymáshoz, a történtekhez, a múlthoz, mint ahogyan az elvárható lenne. Túlérzékeny állapotukban a legkisebb szó is mélyre mehet, amire erőteljesebben reagálnak, amire aztán a reakció még erőteljesebb, sőt, egészen szélsőséges lehet.



Az elszakadás fájdalma elleni védekezések különbözőek, és ezek az önvédelmi intézkedések is porig sújthatják a másik felet
. A bevezető mondatok is ilyen önvédelmi mechanizmusok következményei, feltéve, ha nem szándékos sértésként akarja a társa fejéhez vágni a felbőszült fél. Az ilyen módon védekező személy az elfojtás eszközét választja, hogy megmeneküljön a fájdalom elől. Minél rettenetesebb számára az elszakadás, annál inkább tagadja azt, s mindezt olyan fokon képes sikerre vinni, hogy valóban nem érez semmit. Ha soha nem voltam szerelmes a páromba, akkor nincs is veszteség, nincs is miért fájjak. Az ilyen ember a legteljesebb közönnyel lép át egy másik kapcsolatba, vagy éli független életét. Örömét hangoztatja is, és ha a vérző szívű társa visszahallja a kegyetlen mondatokat, úgy érezheti, nem elég, hogy nem látja a jövőjét, még a múltját is elrabolták.

Találkozhatunk olyanokkal is, akik olyan módon próbálnak elmenekülni feszültségeik elől, hogy viharsebesen új partnert keresnek, és megpróbálnak abba kapaszkodni. Mások belevetik magukat a szabad életbe és egyéjszakás kalandokkal igyekeznek kárpótolni magukat. De ilyen búfelejtő lehet az alkohol is, vagy akár a túlzásba vitt munka. Az a fél, aki távolról figyeli a társát, csak azt látja, akár így, akár úgy, de „gond nélkül éli világát”. Pedig szó sincs gondtalanságról, csupán önvédelemről.

Védekezésből fakad a kommunikáció teljes, vagy részleges megszakítása is. A pár egyike igényelne még tisztázó beszélgetéseket, de kérése elutasításra talál. Sajnos ez még sok év múlva is ebben a megmerevedett állapotban maradhat − hiába próbálja az egyik fél újra és újra felvetni egy esetleges megbeszélés lehetőségét, a volt társ következetesen elzárkózik. Másoknak egy idő után sikerül létrehozniuk ilyen tisztázó beszélgetést, vagy beszélgetéseket. Ekkor már lecsendesedett indulatokkal, érzelmi viharok nélkül, nagyobb rátekintéssel tudnak a dolgokra nézni, és sokszor képesek elégtétellel is szolgálni a másiknak.



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 10099 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x