Gondok, örömök - együtt
Címlap / Te+Én+Szex / Gondok, örömök - együtt

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Gondok, örömök - együtt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Számos házasságban gondot okoz, hogy a család nehezen tudja nélkülözni az anya kieső keresetét, s ezért az apának kiegészítő kereset után kell nézni.  

Ennek következtében egész nap távol van, míg a háztartással, gyerekneveléssel kapcsolatos teendők teljes egészében az asszonyra hárulnak. De nem is ez a legnagyobb baj. A nő egész nap otthon van, legfeljebb a játszótéren találkozik más anyukákkal. Beszélgetésre, társaságra vágyik. Amikor a férj holtfáradtan hazatér másod-, vagy harmad-állásából, pihenni szeretne, újságot olvasni, meccset nézni. A nő viszont szeretné megosztani vele örömeit, gondjait. És miről beszél? Arról, hogy Pistike összeverekedett a homokozóban a szomszéd kisfiúval, Panni összetörte a levesestálat, megint csöpög a vízcsap, vagy a zöldséges szemérmetlenül drágán adja a barackot. Hiszen ebből áll az élete.

A férfi pedig meglepetten tapasztalja, hogy milyen "földhözragadttá" "begyöpösödötté" vált az ő kis felesége. És inkább leugrik a sarki presszóba. Mert ha már nem hagyják pihenni, akkor a barátokkal sokkal érdekesebb dolgokról lehet beszélgetni.

A fiatal szülőknek időről időre gondoskodni kellene arról, hogy legyen egymás számára, önmagukra, kapcsolatuk építésére külön idejük. Éppen ezért nem önzés, ha igénybe veszik a szülők, rokonok, barátok segítőkészségét, vagy – ha módjuk van rá – babysittert fogadnak, és kettesben mennek szórakozni, kikapcsolódni.

Ahogy a gyermekek cseperednek, új konfliktusforrás kerül előtérbe. Szinte egyetlen házaspár sem kerülheti el a gyermekneveléssel kapcsolatos vitákat. Meg kell tanulniuk a folyamatos együttműködést, közös döntéshozást. Egyáltalán nem könnyű feladat. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekneveléssel kapcsolatos viták mögött – közvetett módon – más házastársi konfliktusok is rejtőzhetnek, amiket a házastársak nem tudnak, vagy nem mernek nyíltan kifejezésre juttatni.

Sári és Tibor 12 éve voltak házasok. 3 gyerekük volt, a legnagyobb 11 a legkisebb 4 éves. Sári főállású anya, otthon van a 3 gyerekkel. Ő keresett fel minket, mert az utóbbi időben házasságuk megromlott, alig beszélgetnek. Ha mégis, Sári akkor is csak szemrehányásokat kap. Főleg a legnagyobb, 11 éves fiú miatt, aki egyre rosszabb jegyeket kap az iskolában. És Tibor ezért Sárit hibáztatja. Pedig ő borzasztóan szeretne megfelelni férje elvárásainak, de úgy érzi képtelen rá. Azért is bűntudatot érez, mert már 11 éve otthon van, nem keres, (az anyasági támogatás annyira kevés, hogy szóra sem érdemes) és így nem járul hozzá a családi költségvetéshez. Ezért nagyon spórol, évek óta nem vett magának egyetlen új ruhát sem. Attól retteg, hogy Tibor egy szép napon elhagyja őket. Szeretne mindent megtenni a házasságuk megmentéséért, amíg még lehetséges.


Nem, Tibor egyáltalán nem tudja, hogy eljött. Nem is tudja, hogy lehetne rávenni a mediációra. Mi hívtuk fel és kértük meg, hogy látogasson meg minket. Elég nehezen állt kötélnek, mivel nagyon sokat dolgozott, és egyébként sem hitt ezekben a pszicho-izékben. A mediációról még sohasem hallott, de azért megnyugtatta, hogy ez nem párterápia.

Amikor mégis eljött, meglehetősen rosszkedvű, ingerült volt. Mi az, hogy közvetítés? Minek kellene közte és a felesége között közvetíteni? Ha akar valamit, mondja meg szemtől szembe.
Megkérdeztük, elégedett-e a házasságával. Tibor sokáig hallgatott, mielőtt válaszolt volna. Nem, egyáltalán nem. Már többször gondolkozott azon, hogy legszívesebben megszökne. Pedig szereti a feleségét és a gyerekeit, mégsem érzi magát otthon a saját házában.

Tibor egy nagyvállalatnál dolgozott informatikusként. Pár éve egy barátjával indítottak egy vállalkozást is, ahol számítógépek szerelésével, javításával foglalkoznak. Elmondta, hogy 9 évig Sári szüleinél laktak, Tibor alig várta, hogy elköltözzenek, mert a háztartást az anyósa vezette, aki mindenbe beleszólt. Nagy teher volt az építkezés, majd belerokkant a sok munkába, de megérte, mert végre a sajátjában lehet.

A város túlsó végére költöztek, de úgy érzi, hogy itt is az anyósa dirigál. Pedig alig találkoznak. Csak Sári folyton, mindenért az anyjának telefonál, semmiben sem tud egyedül dönteni. Teljesen tehetetlen, őt is napjában többször zaklatja a munkahelyén telefonon mindenféle jelentéktelen problémával. Amikor pedig este holtfáradtan hazaér, a felesége slampos, agyonmosott pongyolát visel, és piszlicsáré problémákkal fogadja. A gyerekek még nincsenek ágyban, és Tibi bukásra áll számtanból. A felesége unalmas, földhözragadt, csak a jelentéktelen dolgok érdeklik. Még csak nem is vitatkozik, ha szemrehányásokat tesz neki sírva fakad, és kiszalad a szobából.

A beszélgetések során hamar kiderült, hogy Sári és Tibor egyáltalán nem tudnak vitatkozni. Sári otthon mindig engedelmes jó kislány volt. (A nőtípusok közül igazi Persephoné). Amikor munkába állt, és megkapta a fizetését, anyja leült vele az asztalhoz, és fillérre beosztotta a fizetését.

Tibornak eleinte tetszett, hogy asszonya mindenben egyetért vele, később azonban már idegesítette felesége önállótlansága. Lassan megértette, hogy szemrehányásai csak tovább rombolják Sári önbizalmát.

Segítségünkkel megtanultak egymással jobban kommunikálni, tisztáztak néhány félreértést. Sári például sosem tudta, hogy férje szeretné, ha szebben, divatosabban öltözne, és sminkelné magát. Úgy hitte, férje elvárásainak tesz eleget, ha – merő spórolásból – nem vesz magának új ruhát. Tibor pedig megértette, hogy a gyerekeknek szükségük van rá. Rájött, hogy mennyit veszít, ha nem vesz részt a nevelésükben, és arra is, hogy nem hibáztathatja Sárit Tibi rossz tanulmányi eredményei miatt.

Sári önbizalmának növekedéséhez még arra is szükség volt, hogy dolgozni kezdjen. Szerencsére kapott részmunkaidős állást egy közeli irodában. Így pénzt is keresett, és emberek között is volt. Nem Tibor volt számára az egyetlen kapcsolat a világgal, és az egyetlen ember, akivel beszélgethetett. Ahogy önállósodott nem szorult rá a mindennapi anyai útmutatásra sem. (Más kérdés, hogy ennek az édesanyja nem nagyon örült, de lassan bele kellett törődnie, hogy lánya felnőtt családanya.) Néha hét végén kellett dolgoznia, és ilyenkor Tibor volt a gyerekekkel. Ez két szempontból is jót tett. Egyrészt megtanulta jobban értékelni Sári otthoni munkáját, másrészt szorosabbá vált a kapcsolata a gyerekeivel.

A közös mediációs ülésen visszaemlékeztek a régi szép napokra, elmondták, hogy mi mindent kaptak egymástól, és miben érzik magukat felelősnek kapcsolatuk válságáért. Elmondták azt is, hogy mire vágynak, mitől éreznék jobban magukat a házasságban. Ezekről – szokás szerint – jegyzőkönyv is készült. Ezt azután felszögelték a szekrényajtó belső oldalára, és időnként újraolvasták.

Ahogy nőtt Sári önbizalma többet vitatkoztak Tiborral, sőt néha még veszekedtek is, de többet is nevettek, és családi programokat csináltak együtt. A család hangulata jobbá, kiegyensúlyozottabbá vált, még Tibike tanulmányi eredménye is javult.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 8000 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x