Dolgozni kell érte? Vagy mégse? Vagy mégis?
Címlap / Te+Én+Szex / Dolgozni kell érte? Vagy mégse? Vagy mégis?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Dolgozni kell érte? Vagy mégse? Vagy mégis?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

"Ha két ember igazán szereti egymást, a többi megy magától" - gondolják sokan. Mások úgy vélik: "Egy jó kapcsolatért komoly erőfeszítéseket kell tenni, keményen meg kell dolgozni." Igen ám, de ha dolgozni kell, erőfeszítést tenni, az már nem spontán, nem öröm, az már olyan izzadságszagú. Hát akkor hogy is van ez? Se az egyik, se a másik nem igaz? Akkor - ha egyáltalán van igazság - merre keressük? 

A szerelem kezdeti szakaszában – ahogy már többször beszéltünk róla – mindenben igyekszünk partnerünk kedvére tenni, és ezt nem érezzük sem erőfeszítésnek, sem áldozatnak. Rengeteg energiát, figyelmet szentelünk egymásnak és ebben élvezetet találunk. Legfőbb vágyunk, hogy boldoggá tegyük egymást. Ez a szerelmi mámor azonban – ha nem teszünk semmit a fennmaradásáért – nagyon ritkán tart két évnél tovább.

Ha belegondolunk, talán nem is lenne olyan jó, ha a feniletilamin keltette szerelmi mámor egy életen át fennmaradna. Hiszen a szerelmes ember, a lila ködben semmi egyébre nem tud koncentrálni. Nem lennénk képesek dolgozni, kibontakoztatni a bennünk rejlő képességeket, nem vállalnánk gyermeket, hiszen semmi más nem számítana, mint a kedves, akivel minden percünket együtt akarjuk tölteni.

De ha elmúlt a szerelmi mámor, akkor hogyan tudjuk fenntartani a kölcsönös jó érzést, a tartós, mély szeretetet? A házasság állandó karbantartást, befektetést igényel mindkét fél részéről. Akkor végső soron mégiscsak keményen meg kell dolgozni a jó kapcsolatért?

Ha úgy érzed, hogy erőfeszítést teszel, ha úgy érzed, hogy keményen dolgozol, az előbb utóbb teherré válik, és az erőfeszítés fárasztó. Ha áldozatot hozol, azért előbb utóbb benyújtod a számlát. Ha szeretjük egymást, akkor valahogy úgy kellene fenntartani ezt a szeretetteljes kapcsolatot, hogy az számunkra is öröm legyen. Úgy adjunk, hogy élvezzük.

 
 
 
 


A párkapcsolat egy új minőség, olyan, mint egy élőlény. Olyan, mint egy virág, egy kismacska vagy egy kiskutya. Nem dolgozni kell rajta, hanem törődni kell vele. Ha virág, akkor öntözni kell, ha kismacska, akkor simogatni, ha kiskutya, akkor sétáltatni. Ha elhanyagoljuk, akkor kiég, elszárad, elpusztul.

Ha szeretjük a virágot, a kiskutyát, a kismacskát, akkor öröm számunkra törődni vele. Szeretjük öntözni, simogatni, sétáltatni. Fontos nekünk, hogy jól érezze magát. Így ápoljuk párkapcsolatunkat is – hiszen ez a legfontosabb kapcsolatunk az életben. Legyen hát fontos számunkra a párunk öröme!

Higgyétek el megéri! Ha párunknak tele van a szeretet tankja, akkor az visszasugároz ránk is. Ez persze nem egy patikamérlegen kimért adok-kapok játék. (Ha méricskélünk – úgyis megette a fene az egészet, már semmit se ér.) Nem az adok-kapok a fontos, hanem annak a jelzése, hogy komolyan úgy gondoljuk, hogy együtt és egymással jobb, mint egyedül. Hogy a „Mi” fontosabb, de legalábbis ugyanolyan fontos, mint az „Én”.

Ha úgy érzed, hogy keményen dolgozol a kapcsolat sikeréért, akkor áldozatot hozol, akkor a másik igényeit a sajátod elé helyezed. Sosem mondasz neki olyat, ami zavarná őt, amivel esetleg megbántanád. Ezt a változatot nyugodtan el lehet felejteni. Egyrészt, mert senki sem képes rá, tehát biztosan kudarcot vallunk. Másrészt, ha valaki így éli az életét, azt lehetetlen viszonozni, ezért előbb utóbb kihasználtnak, kifosztottnak fogja érezni magát. És megszületik a vád: „feláldoztam érte a legszebb éveimet és ő, a hálátlan meg sem köszöni”.

Nehezen és fáradtságosan dolgozni azon a kapcsolaton kell, amiben a felek nem illenek össze. Ilyenkor ugyanis mindenben egyezkedni kell, kompromisszumot kell kötni. A tartós, harmonikus párkapcsolathoz, házassághoz megfelelő társ kell, akivel összeillünk, hasonló az érdeklődésünk, értékrendünk. Szükség van közös célokra, elvárható a másik iránti tisztelet, de a házasság jóval több mint ezeknek a részeknek a puszta összege. Szeretet, vonzalom, rokonszenv nélkül a házasság tartalmatlan, élvezhetetlen, értéktelen valami.

Az összeillésről itt olvashatsz>>

De akkor mégis mit tehetünk, hogy kapcsolatunk kiegyensúlyozott, harmonikus és szeretet- teljes legyen? Hogy – ha el is múlt a feniletilamin mámor – fennmaradjon a meleg, mély vonzalom, a szeretet érzése, minél tovább, lehetőség szerint egy életen át? Sok mindent, de talán az egyik legfontosabb dolog minél előbb megtanulnunk egymás szeretetnyelvét.

Az emberek ugyanis különböző féleképpen fejezik ki egymás iránt érzett szeretetüket. Gyakran nem értik a másik nyelvét és ezért nem érzik kellőképpen szeretve magukat. Az öt szeretetnyelv (elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés) Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében olvasható részletesen. A legfontosabb az lenne, hogy felismerjük saját szeretetnyelvünket és tanuljuk meg a partnerünkét. (Kevés kismacska lesz boldog attól, ha sétálni visszük, a virágot hiába simogatjuk, és a kiskutya elszalad az öntözőkanna elől…) Lehet, hogy némi erőfeszítést igényel megtanulni a sajátunktól eltérő szeretetnyelvet, azonban minél többet gyakoroljuk, annál jobban belejövünk. És ha fel tudjuk tölteni egymás szeretet tankját, és meg tudjuk adni a másiknak azt, amire szüksége van, amitől szeretve érzi magát, akkor ő is nagyon szívesen viszonozza ezt. Akkor megértjük az ő szeretet-kifejezéseit, és ő is hajlandó lesz arra, hogy megtanulja a miénket. És akkor az egymás iránt érzett szeretetünk akár mélyebbé is válhat, mint a szerelmi eufória idején volt. Minél előbb és minél jobban tanuljuk meg egymás szeretetnyelvét, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy sokáig, nagyon sokáig meleg harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatban élhetünk egymással (és nem egymás mellett!)

Tudod melyik a szeretetnyelved? Itt megtudhatod>>

A szeretetnyelvekről itt olvashatsz többet>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 7069 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x