HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-19
Címlap / Te+Én+Szex / Manipuláció, érzelmi zsarolás

Gelsei Bernadett

Manipuláció, érzelmi zsarolás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-19

Ezek a szavak párkapcsolati problémáknál a leggyakrabban használt kifejezések. Azonban nagyon gyakori, hogy összekeverődik vagy félreértelmeződik a jelentésük, ezért ez az írás, nagyon egyszerűen szeretné elmagyarázni és letisztázni, hogy mit értünk manipuláció és érzelmi zsarolás alatt.  

 
Manipuláció

Amikor egy párkapcsolatban játszmák vannak, akkor ott már megjelenik a manipuláció is. Játszma nélküli kapcsolat nem igazán van, de lehet törekedni arra, hogy minél kevesebb legyen a kapcsolatunkban. Az őszinte nyílt kommunikáció az, amely segít abban, hogy elkerüljük a játszmákat. A manipuláció ennek pont az ellentétje. Vagyis a manipulátor nem engedi meg a másik félnek , hogy önszántából tegye azt amit szeretne, hanem kemény aknamunkával akarja azt elérni. Vagyis akit manipulálnak nem tudja, hogy most éppen befolyásolni akarják egy cél érdekében, ezzel nincs tisztában innentől kezdve nem őszinte, egyenes és nyílt a kommunikáció vagy a tranzakció a két fél között.

Manipuláció lehet kommunikációban megnyilvánuló is illetve nonverbális is. A nonverbális manipuláció lehet például a szeretetmegvonás. Amikor például nem engedem, hogy megsimogasson, megöleljen a partnerem, vagy elfordulók tőle az ágyban, elutasítom a közeledését stb.

A manipulátor a kommunikációjában két lehetőséget használ. Az egyik a megfélemlítés,ezzel próbálja elérni, hogy a másik azt tegye, amit ő szeretne. A másik módszere a vágykeltés valami jó megszerzésére.

A manipuláció lényege, hogy mindig az érzelmekre hat és próbálja a másik fél gyengeségeit használni a céljai elérésére. Mindig alárendeltként gondol a másik félre és az érzelmek manipulálásával irányít.

A manipulátor soha sem ad egyenes őszinte választ, eszköztárában a bagtelizálás, figyelem elterelés, racionalizálás, áldozat szerep, szolgaszerep, hízelgés, bűnbakképzés széles tára szerepel. Amikor ezeket a technikákat alkalmazza a manipulátor, a másik fél a legvégén mindig úgy érzi, hogy ő a hibás mindenért.

Onnan tudjuk, hogy játszmában vagyunk a párunkkal és manipulál bennünket, hogy minden egyes neki szánt visszajelzésünk a végén oda érkezik, hogy mi vagyunk a hibásak. Ha ez alól sosincs kivétel, akkor bizony, manipulál a társunk minket.


Érzelmi zsarolás

Az érzelmi zsarolás a manipuláció egyik formája. Arra késztet a másik fél bennünket, hogy adjuk fel a saját elveinket, véleményünket és célunkat, annak érdekében, hogy neki kedvezzünk, mert őt így tudunk neki megfelelni, így érdemeljük ki a szeretetét, figyelmességét stb.

Az érzelmi zsarolás esetében a manipulátor mindig a bűntudatunkra vagy a félelmünkre apellál. Vagyis azt használja ki, hogy olyan erős bűntudatot gerjeszt bennünk, hogy attól akarunk megszabadulni és ezért megtesszük azt amit szeretne. Ugyan ez játszódik le akkor, amikor félünk, akár tőle, akár attól, hogy ha nem teszünk kedvére, többet nem fog szeretni és elhagy minket.

Fontos tudni, hogy ahol van érzelmi zsarolás, ott van manipuláció és játszma is. Felismerni az érzelmi zsarolást nem egyszerű dolog, leginkább úgy lehet rájönni,hogy azt érezzük folyamatos bűntudatot gerjeszt a másik bennünk vagy félelmet. Ha gyakran érezzük ezeket az érzéseket párunk mellett akkor bizony érzelmi zsarolás áldozatai vagyunk.


Rendezvénynaptár


 
 
[ 22147 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x