70 évesen sem lett szebb, de a hangja velőtrázó
Címlap / Boldog szülinapot / 70 évesen sem lett szebb, de a hangja velőtrázó

70 évesen sem lett szebb, de a hangja velőtrázó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-10

Alig egy hónap és ismét borzonghatunk Chris Farlowe bődületes, egyszerre bizsergető és felrázó hangjától. A brit rock és blues egyik legnagyobb formátumú egyénisége, - kimondani is hihetetlen és rettenet - 70. születésnapjához érkezett. 

 

Sok szál fűzi Magyarországhoz, ha minden igaz a november 14-i fellépésével már meghaladja a tízet. A Chris Farlowe Banddel, a legendás Colosseumal és a Hamburg Blues Banddel tette tiszteletét – most a Colosseum a soros.


Azt állítják, hogy búcsúzni jönnek, de az ilyen kijelentésekkel nem árt óvatosan bánni a hetven esztendő ellenére is. Emlékezzünk csak arra, hogy a legendás banda éppen első budapesti bulija után döntött úgy, hogy folytatja a koncertezést és teszi egészen mostanáig - zseniális fúvósuk, a sok bandát kipróbált Dick Heckstall-Smith ugyan évekkel ezelőtt meghalt, de őt pótolták a nagyszerű Barbara Thompsonnal.  Ha igaz lenne a búcsú, remek bulikat köszönhetünk neki és kitűnő zenésztársainak.

Jól érzi magát a magyar közegben, néhány éve paksi fellépése szolgáltatta koncertlemezének alapanyagát. A rajongók bizonyára már kitalálták: az öt évvel ezelőtti Hungary for the Blues korongról van szó. 


Közhely, de nem győzzük hangsúlyozni: Chris zord külseje bombahangot és hatalmas lelket takar. Nem bújik a rajongók elől, idegenek tőle a sztár allűrök, tapasztalhatta ezt bárki, aki a közelébe került Pesten vagy Pakson. Ha Farlowe - ”slágerekről” ejtünk szót, élre kívánkozik a  a Stormy Monday (kevesen éneklik úgy mint ő) , a több mint 40 évvel ezelőtti  listavezető Out of Time, az All Or Nothing – e feldolgozások új dimenziót jelentenek az eredeti Rolling Stones vagy Small Faces nótákhoz képest. A nagy Farlowe-sikerek közül nem hiányozhat a Rock and Roll Soldier, a Handbags and Gladbags, vagy a Who’s Been Sleeping In My Bed sem. 

     

Emberünk 1940. október 13-án született Islingtonban John Henry Deighton néven. Kamaszkorában örök barátságot kötött a blueszal, s általában a fekete zenével, énekelt a műfaj legjobbjaitól. Fiatalon tehetségkutatót nyert első együttesével, a John Henry Skiffle Grouppal. A Thunderbirdst 1959-ben alakította, mellette gyakran beszállt a brit blues egyik pápája, Alexis Korner csapatába. Addigra már jelenlegi művésznevét használta – a vezetéknevét egy amerikai énekestől „vette”, a keresztnév csak úgy jött, mert tetszett neki. Pályája első éveiben londoni és hamburgi klubokban eresztette ki a hangját.  Első kislemeze, az Air Travel című dallal 1962-ben még nem okozott földindulást, a Thunderbirdsszel készített kislemeze került először listára.

Az Out of Time sikere után felfigyeltek rá, énekelt más Rolling-nótákat, Otis Redding-dalokat is. Meghívták a Ready Steady Go klubba.

  
Fordulópont volt életében, amikor, 1970-ben a Colosseum tagja lett. Együtt készítették a Daughter of Time és a Live Colosseum, a Those Who Are About to Die és a Valentine Suite című lemezeket - valamennyi a blues és a rock nagy kincse. A Colosseumnak minden tagja nagyszerű zenész volt, a zenekar mégis hamar lehúzta a rolót. (Az a Dave Clem Clempson gitározott ott is, aki vele jött tavasszal a Hamburg Blues Band színeiben.)

 
Farlowe a Colosseum után az Atomic Roosterrel (amelynek dobosa Carl Palmer volt), majd szólóban lépett fel. Súlyos autóbalesete a hetvenes évek közepén marandó sérüléseket okozott, évekre kivonta őt a forgalomból. Asztalosműhelyében dolgozott, és a II. világháborús relikviákat árusító boltjával foglalkozott.
 
Jimmy Page nagysikerű albumán a nyolcvanas évek végén énekelte a Hummingbird-öt és a Prison Bluest és ismét a hullámhegyre röppent. Kitűnő lemezeket készített, majd John Hisemann hívására 1994-ben  csatlakozott  az újjászerveződő Colosseumhoz. Eközben nagyszerű saját együttest üzemeltetett az ezredforduló táján.


Chris Farlowe régi társaival újjászületett, s az utóbbi években nyújtott teljesítményével megerősítette, hogy az egyik legjobb fehér bluesénekes. Akinek kételye lenne, elég meghallgatnia a Stormy Mondayt előadásában.

A „magyar albuma” óta az At Rockpalast és a Hotel Eingang című korongja, a 14 Things To Think About/The Art of Chris Farlowe válogatása jelent meg. Összességében, ha nem is ontja a lemezeket, nem is kevés a termés.

Nagy kérdés, hogy ha a Colosseum valóban abbahagyja, Farlowe mit kezd magával. A kérdésre ne siettessük a választ... 
 
[ 2110 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x