A Nap az asztrológiában és a Tarot kártyában
Címlap / Ezotéria / A Nap az asztrológiában és a Tarot kártyában

A Nap az asztrológiában és a Tarot kártyában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

Kánikulában naponta átkozzuk, télen naponta könyörgünk neki, hogy bújjon kicsit elő és láthassuk fényes arcát. A Nap uralja földünket, s bár igen távol van tőle, szigorúan meghatározza időjárásunkat.  

A Nap az égen
Naprendszerünk legnagyobb tagja a Nap nevű csillag, (Átmérője: 1.390.000 km
Tömege: 1.989e30 kg) amely egy a sok csillag közül a világegyetemben. Nekünk azonban igen jelentős, hiszen nagyon közel van hozzánk, s központi helyet foglal el naprendszerünkben.
Biztosítja számunkra az élet két nagyon fontos feltételét:
- a meleget
- és a fényt.
Emellett a bolygók azért maradnak a pályájukon, mert a Nap tömegvonzása tartja meg őket ezen a pályán, bár ez a vonzerő kölcsönös, hiszen az égitestek mindegyike vonzást gyakorol a másikra.

Miből van a Nap?
Főleg hidrogénből áll, de héliumot is tartalmaz, s kisebb mennyiségben valamennyi kémiai elem megtalálható benne. A Nap belsejében 15-20 millió K-es hőmérséklet uralkodik, s a kisugárzott hatalmas energiamennyiség a magfúziónak köszönhető. Anyaga plazma állapotú, s erős mágneses terek keletkeznek benne, ezeknek nagy szerepük van a napfoltok kialakulásában.

Mi az a napfolt? Mi a fekete lyuk?
A napfoltok azért figyelhetőek meg, mert hidegebbek, ezért észlelhetjük ezeket. A Nap felszíne valójában folyamatosan „mozog”, óriási gázbuborékok jelennek meg a felszínén, majd szétoszlanak. A robbanások, gázok kilövellése, majd a lángnyelvek, hozzátartoznak az összképhez. A Nap négymilliárd éves, s még ötmilliárd éve van hátra, tehát most csaknem az élete „delén” tart. Ha majd meghal, akkor megnő, s közben elnyeli az összes közeli bolygót, közöttük a Földet is. Ezek után összezsugorodik, majd „eltűnik”. Az így keletkezett „lyuk” mindent elnyel, s fekete lyuknak nevezzük.

A Nap a Földtől 150 millió km távolságra van, s ez nem nagy távolság az univerzum léptékeihez mérve. 

A geocentrikus és a heliocentikus világkép
Világképünkben nem mindig a Nap szerepelt központi helyen. Sokáig uralkodott a geocentrikus világkép, (Ptolemaioszi geocentrikus elmélet), amely a Földet helyezte a középpontba. Kopernikusz után azonban a Nap elfoglalhatta jogos helyét a Naprendszer középpontjában.

Az ember és a Nap
Az emberiség szinte minden kultúrában imádattal és tisztelettel tekintett a Nap felé. Az ősi egyiptomi kultúrában külön Napkultusz volt, a legtöbb törzsi társadalomban áldoznak a Napnak, és meg is személyesítik, külön istene van. A Hélium nevű alkotórésze is innen kapta mevét, hiszen a napisten Héliosz volt a görög mitológiában. (S itt érdemes elgondolkodnunk a Nap Országa: Hellas, vagyis Görögország nevén) Az ember máig függ a Naptól, egyesek allergiát, betegségeket kapnak tőle, mások még ebben az állapotban is napozással töltik idejüket. A Nap melegétől függ a termés a Földön, a vizek szintje, az esőzés és az emberek közérzete.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 8372 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x