Három perc alatt a Föld körül- karácsonyi érdekességek...
Címlap / Ezotéria / Három perc alatt a Föld körül- karácsonyi érdekességek

Három perc alatt a Föld körül- karácsonyi érdekességek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Az Európán kívüli földrészeken is ünneplik a Karácsonyt, még akkor is, ha a lakosság túlnyomó többsége nem keresztény. Betlehemtől Mikronéziáig, Mexikótól Kínáig igen változatosan ünnepelnek a keresztények.  

Betlehem
Betlehemben, Jézus születésének helyén, keresztények gyülekeznek a világ minden tájáról. Térdelve csókolják azt az ezüst csillagot, melyet Jézus szülőhelyeként tartanak számon.

Ausztrália
A Karácsony Ausztráliában rendszerint nagyon meleg, mely megengedi azt az 1937-ben kialakult hagyományt, hogy Melbourne-ben tízezrek gyűljenek össze, és közösen énekeljenek karácsonyi dalokat, mindenki kezében égnek a gyertyák.  Fenyőfa helyett a képen látható Christmas Bush-sal (Karácsony bokor) veszik körül magukat, mely egy ottani őshonos növény. A legtöbb helyen a Mikulás szörfön érkezik, ugyanis a legtöbben a tengerparton töltik az ünnepet. Az ünnepi vacsorát nem este, hanem napközben költik el.

India
Az indiai keresztények Karácsonykor banán- illetve mangó fát díszítenek, valamint kisebb méretű olajlámpákat gyújtanak meg. A családtagok megajándékozzák egymást, jótékony célokra is áldoznak, a szegényeknek is adnak egy kis baksist. Indiában pont ebben az időben virágzik a mikulásvirág, ezért azzal díszítik a templomaikat. India déli részén a keresztények apró agyaglámpákat helyeznek a háztetőkre és falaikra Karácsonykor, csakúgy, mint a hinduk Diwali fesztivál alatt.

Japán
Csak egy százalékuk hisz Krisztusban, ennek ellenére az emberek örökzöldekkel dekorálják otthonaikat, az üzleteiket, és meg is ajándékozzák egymást. Egy buddhista szerzetes Hotei-osho az ottani Mikulás figura. Minden házba visz ajándékot, hátul is van szeme, ezért a gyermekek kifogástalanul viselkednek, ha a közelben van. A keresztény japánoknál nem a családi együttlétről szól az ünnep, nincs ünnepi étkezés sem. Inkább jótékonykodnak, például elmennek beteget látogatni egy kórházba.

Kína
A keresztény családok gyermekei színes papírból illetve virágokból készített díszekkel, égőkkel ékesítik a fákat. Muszlin harisnyákat is kiakasztanak, oda várják az ajándékot. A kínai karácsonyfákat „a Fény Fái”-nak nevezik. A Mikulást Dun Cse Lao-nak hívják, mely szó szerint „Karácsony Öreg Apó”-t jelent.
A nem-keresztény kínaiak ezt az időszakot Tavaszi fesztiválnak hívják, és ők is finom ételekkel ünnepelnek, valamint az ősök tiszteletét tartják szem előtt. A gyermekekre helyezik itt is hangsúlyt, ruhákat és játékokat kapnak, valamint tűzijátékot néznek.

Mexikó
A Karácsonyt megelőző kilenc nap nagyon fontos része az ünnepnek, melyet Posadas-nak hívnak spanyolul, mely vendégfogadót jelent. Minden nap felelevenítik, ahogy Mária és József szállást keres. Két gyermek viszi Mária és József figuráját, egy csoport kíséri őket. Bekopogtatnak házakba, ahol először elutasítják a menedéket keresők kérését, de kisvártatva beengedik őket. A Posada után ünnepelnek. A gyermekek kedvence a piñata (ejtsd: pinyátá), mely egy élénk színekkel díszített papírból vagy agyagból készített figura, melyet apró játékokkal és édességgel töltenek meg. A figura lehet egy állat, egy törpe, egy csillag, vagy bármi más, amit a fantázia enged. A piñata-t egy madzagon felkötik, a gyerekek pedig bekötött szemmel, egy bottal üthetnek rá egyet-egyet. Mikor valamelyiküknek sikerül eltörni, és a játékok és cukorkák szerte-szét hullnak – ekkor minden gyerek igyekszik annyit összeszedni, amennyit csak bír.

Mikronézia
A Karácsonyt az ottani protestáns családok a templomban töltik egész nap. A hosszú ceremónia alatt minden miniszter üzenetét, prédikátorok valamint misszionáriusok beszédeit hallgatják. Pár órát közösen énekelnek. Ha sor kerül az ajándékozásra, minden résztvevő megtapsolja magát, miközben kimegy a két szappanért, amit általában kap.

További karácsonyi érdekességekért kattints ide >>

Révész Márta

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6410 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x