Durva tévhitek a Karácsonyról!
Címlap / Ezotéria / Durva tévhitek a Karácsonyról!

Durva tévhitek a Karácsonyról!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Valójában Jézus nem Karácsonykor született, és a bölcsek 12-en voltak, akik gyógynövényeket vittek a jászolhoz? Na, akkor tisztázzuk. Kevéssé provokatívan, inkább őszintén. Neked mit meséltek, te mit tudsz a karácsonyról?  

A Biblia szerint napkeleti bölcsek látogatták meg Jézust és nem királyok, vagy mágusok. Továbbá nincs szó arról, hogy hányan voltak. Jézus születése napját pontosan nem tudni, de az bizonyos, hogy nem karácsonykor született. A bölcsek a kornak megfelelően éppen nagy használatnak örvendő növényeket, füstölőket vittek ajándékba.

Jézus születéséről értesülvén

Az emberek két csoportja értesült Jézus születéséről, és indult el keresésére: a pásztorok és a királyok (mágusok, napkeleti bölcsek). A pásztorok ugyan egyszerű emberek, de szívük tele volt szeretettel, tisztasággal, és olyan mély gyökerekkel kapcsolódtak a léthez, amivel érzékelhették a születés misztériumát, ezt a természet adta Isteni megvalósulást. A másik csoport, a királyok, mágusok, bölcsek, akik művelt tudásuk és tanult képességeik által, megöröklött létük folytán váltak alkalmassá az érzékelésére e csodának. Ezért nevezhető a szeretet útjának a pásztori út, s a bölcsesség útjának a mágus-út a szellemtudományban.


Napkeleti bölcsek

A Biblia szerint napkeleti bölcsek. Ezen túlmenően nem lehet tudni semmi pontosat, csak következtetésekből jöttek létre a királyok és egyéb variációi Jézus látogatóinak. Talán Perzsa papok vagy babilóniai csillagászok lehettek. Hazájuk Arábia, Mezopotámia, Babilónia vagy Perzsia volt valószínűleg. Máté leírása a bibliában csak a bölcsekről beszél többes számban. Nem említi, hogy hányan voltak. Az viszont benne foglaltatik az írásban, hogy milyen ajándékokat hoztak: „Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” Ennek megfelelően a VI. század körül három nevet adnak a mágusoknak. De például az örmények szerint a bölcsek száma 12 volt. A Háromkirályok legrégebbi ismert ábrázolása a II. században készült, és a Santa Priscilla katakomba Capella Greco- jában található. Tematikája szerint: előbb megálmodták a gyermek születését. Utána erednek álmuknak, vonulnak keletről Betlehem felé, Heródeshez mennek és érdeklődnek a zsidók királya felől, hódolnak a kisded Jézus előtt, visszautaznak és tovább álmodnak.

Tömjén szimbolikus jelentése

A tömjénnek a mirhának és az aranynak olyan szimbolikus értelmezése is létezik amivel kapcsolódhatunk Jézushoz és a születés misztériumához. A tömjént egy egyébként nem feltűnő, csenevész fa gyantája. Már az ősi kultúrák is használták fertőtlenítő és kultikus célokra. Égetése hódolat az istenségnek, megtisztulás. A halandót a halhatatlanhoz kapcsolja, így az ember és az istenek kommunikációjának eszköze. Az Ószövetségben az illatáldozat anyaga (Kiv 30,1), és hozzátartozik az ételáldozathoz is (Lev 2,1–15). Baudelaire a mindenséget behálózó egyetemes korrespondenciák egyik kifejezőjévé avatta: „…tömjén és benzoé: / test s lélek mámora zeng bennük ég felé”



A mirha, mint gyógynövény

Keserű izű növény, melyből a mesés főnixmadár, végéhez közelegve, fészkét rakja, az élet fenntartását szimbolizálja. Az egyiptomiak halottaik bebalzsamozásánál ezt a növényt használták, mint tartósítószert. Keleten még a mirha az elragadtatásnak legmagasabb fokát is jelenti, melynek alapja Cinirásnak az ő leányával, Mirrhával titkos összejövetelében van. Csökkenti a gyulladásokat, véd a fertőzésektől, segíti a sebgyógyulást.

Arany vagy balzsam?

Előfordulhat, hogy a három ajándék megfeleltethető három fűszernek, amelyek honosak voltak az Arab félszigeten. A keresztény hagyomány szerint a három király Dél-Arábiából érkezett. Ezek a tömjén, a mirha és a balzsam, amit ugyanúgy kell írni, mint az aranyat (dhb).

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon



 
 
[ 22864 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x