Melyik meditációs formát válasszam?
Címlap / Ezotéria / Melyik meditációs formát válasszam?

Melyik meditációs formát válasszam?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Néhány meditációs stílus bonyolult módon a légzésre figyel (tudatos légzés), mások komplex fizikai mozdulatokat végeznek, vagy kántálnak összpontosítás közben. De minden meditációs módszernek az a célja, hogy egyfajta nyugalmat és békességet érezz, miközben a létezés állapotába repít, távol a mindennapoktól.  

Zen meditáció


Ha a Zen Buddhizmussal ismerkedsz - egy vallás, ami sok meditációs gyakorlatot tartalmaz, amik a teljes beteljesedéshez és megvilágosodáshoz vezetnek - néhány légző gyakorlatot kell megismerned, amik segítségével elérheted a relaxációs választ: helyezkedj el kényelmesen, lélegezz mélyeket, koncentrálj a zenére és a légzésedre, miközben kirekeszted a zavaró gondolatokat a fejedből. Ezt az egyszerű légző gyakorlatot használják szinte minden relaxációs és meditációs gyakorlat során.

A Zen szerint (ami kínaiul a meditációt jelenti) felülkerekedhetsz a nyugtalanságodon úgy, hogy kényelmesen elhelyezkedsz, és semmire nem gondolsz.

Hogy a Zen-t teljesen megismerd, nemcsak a krónikus hátfájásod meggyógyítását kell megcéloznod, hanem egy egész vallási-filozófiai világot kell megismerned, hogy ezt a teljesen új világot bejárhasd.Transzcendentális meditáció (TM)


Az ősrégi védikus hagyományból származó Transzcendentális Meditációt nyugaton Maharishi Mahesh Yogi védikus tudós terjesztette el. A TM egy rendkívül egyszerű, természetes, erőfeszítés-mentes meditációs módszer, mely mély pihenést biztosít.

Az 1970-es évektől kezdve a TM-et intenzíven kutatták mintegy 210 független (UCLA, Stanford, Oxford, MIT, stb.) egyetem és kutatóintézet kutatói. Az elvégzett közel 700 tudományos kutatás igazolta, hogy a TM kortól, nemtől, életmódbeli szokásoktól függetlenül azonos hatásokkal bír, így a TM javítja a mentális képességeket, köztük a rövid- és hosszútávú memóriát, rendezett (koherens) agyműködést eredményez, javítja az általános egészségi állapotot, lassítja az öregedési folyamatot és a társas kapcsolatokra is pozitív hatást gyakorol.

Progresszív relaxáció


Az alapja az, hogy megérezd, milyen az, mikor a tested egyes részein az izmokat ellazítod - a szemek körül, a homlokodon, szádon, vállak körül, karok, öklök, has, vállak, combok, vádli, lábak, lábujjak, és így tovább. Általában lefekszel és a testednek csak egy részére koncentrálsz. Közben mély lélegzetet veszel, megfeszíted azt a területet, ahol éppen jársz, majd lassan ellazítod, miközben kifújod a levegőt.

Kezdheted úgy, hogy 5 másodpercig összeszorítod a szemed, majd ellazítod. Majd jöhet a szád, húzd össze, majd lazítsd el a szemöldököd, húzd fel, majd engedd le a vállad, és így tovább. Hogy biztosan minden területen végigmenj, kezdd a fejednél, és haladj lefelé a lábujjaidhoz - vagy pont fordítva.
Egy kis gyakorlással hamarosan tudod, hogy hogyan kell az egész testedet ellazítani, és így könnyebben elmulaszthatod a fejfájásodat, és a stressz miatti nyomást bizonyos izmokban.
Autogén tréning


Ez a technika elhiteti a testeddel, amit az agyad szeretne, hogy elhiggyen. Nem megparancsolja az egyes részeknek, hanem csak elhiteti, hogy ellazultak, hidegek, melegek, nehezek, könnyűek, vagy amit csak akar.

Figyelemösszpontosítás (más néven vipassana meditáció)


Ez a technika úgy lazít el, hogy a lényegre koncentrálsz. Mint az autogén tréning során itt is elfogadod, hogy a tested azt tesz, amit akar, nem korlátozod, irányítod, analizálod. De ahelyett, hogy azt mondogatnád, "Ellazult a testem", csak mélyeket lélegzel, és figyelsz arra, hogy mit érzel. Közben szépen lassan kitisztítasz minden gondolatot a fejedből. Néhányan ezt a technikát alkalmazzák edzés közben, vagy miközben megfeszítik és elengedik az izmaikat.Testfürkészés


Ez a figyelemösszpontosítás egy szisztematikusabb formája. Hagyod, hogy az agyad lassanként minden egyes testrészedet letapogasson a fejed búbjától a lábujjadig, megállva minden résznél, és figyelni, hogy mi történik ott. Általában a légzés figyelésével kezdődik. Még egyszer - nem befolyásolni vagy irányítani kell, egyszerűen csak figyelni, hogy mi történik.


Sri Chinmoy féle meditáció 


„A meditáció nem pusztán annyit jelent, hogy öt-tíz percet csendben ülünk. A meditáció tudatos erőfeszítést követel. Az értelmet nyugodttá és csendessé kell tenni. Ugyanakkor az értelem éber is kell legyen, hogy semmi zavaró gondolatot vagy vágyat ne engedjen belépni. Amikor értelmünket nyugodttá és csendessé tudjuk tenni, érezni fogjuk, hogy egy új teremtés virrad föl bennünk. Ha az értelem üres és békés, és egész lényünk egy üres edénnyé válik, akkor belső lényünk végtelen békét, Fényt és üdvösséget tud lehívni, hogy belefolyjék ebbe az edénybe, és megtöltse azt. Ez a meditáció.” - írja Chinmoy. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 12814 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x