Mitől hullanak az augusztusi csillagok?
Címlap / Kütyü és tudomány / Mitől hullanak az augusztusi csillagok?

Mitől hullanak az augusztusi csillagok?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-29

A szerelmesen balzsamos augusztusi estéken választhatunk csillagot, sőt kívánhatunk is ...  

 

A hulló csillag - babonásan szerelmes
Azt mondják, ha valaki akkor kíván valamit, amikor a csillag hullik az égről, az a kívánsága meg fog valósulni. Ezt természetesen az éjszakai sétákon andalgó szerelmesek használják ki a legjobban. Ilyenkor szerelmük tárgyával kapcsolatos kívánságokat küldenek a csillagokba.

Mi is az a hullócsillag?
Az egyik pillanatban még fent ragyognak az égbolton, a másik pillanatban pedig leesnek egy lángcsóvát húzva maguk után. Érdekes  - és ahogy a régi nóta is megörökítette -ismert jelenség az augusztusi csillaghullás. A Föld, keringése közben gyakran találkozik üstökösökkel, amelyek ha szétesnek, porfelhő keletkezik belőlük. Amikor az üstökös a Nap közelébe ér, felmelegszik és porszemcséket szór szét. Ezeket más néven meteornak nevezik. A hullócsillagnak nevezett jelenséget is ezek a porszem méretű kődarabok okozzák, amelyek másodpercenként több kilométert is megtesznek.

Meteor és meteorit
Sokszor rosszul használják ezt a két szót, peig ugyan szoros kapcsolatban vannak egymással, nem ugyanazt jeletnik. A meteorit a bolygóközi térből a Föld felszínére lehullott testek meg­ne­ve­zése, magyarán a földre került "hullócsillag". A meteoritok a Föld felszínére természetes úton került, Földön kívüli anyagminták.
Meteornak kezdetben a lehulló test által a légkörben kiváltott, látható hatást nevezték (hullócsillag), ma már a bolygóközi térből a Föld felé közeledő testet, sőt a bolygóközi térben mozgó kisebb testeket is így ne­vez­zük.

Honnan van fénye ezeknek a porszemnyi köveknek?
A porszemcsék "felfényesedését" két dolog okozhatja. Egyrészt elégnek a légkörbe érve, másrészt pedig a nagy sebesség miatt megmozgatják a levegő molekuláit, és fényt nyernek belőlük. A hullócsillagok mérete általában egy-két centiméter, és ezek 40-60 kilométeres magasságban égnek el néhány másodperc alatt. Persze vannak nagyobb méretűek is, így akár egy tégla nagyságát is elérheti egy-egy meteorit. Ezek a nagyobb méretű csillagok nem képesek az égésre, csak megolvad a felszínük és lezuhannak.

A fejünkre esik egy hullócsillag?
A történelem során ilyen csak egy-két esetben fordult elő. Viszont olyanról elég gyakran lehet olvasni, hogy legelésző tehenekben tesztnek kár az elégni vágyó homokszemek.
A hullócsillagok megfigyeléshez még távcsőre sincs szükség, mert ez a természeti jelenség szabad szemmel is jól látható.

Kellemes éjszakai sétát - és csillagmegfigyelést - kívánunk!

(Kép: Piqus.de )


 
 
[ 8878 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x