A retikül, amiben egy egész könyvtár rejtőzik
Címlap / Kütyü és tudomány / A retikül, amiben egy egész könyvtár rejtőzik

A retikül, amiben egy egész könyvtár rejtőzik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

Akár egy egész könyvtárat is elrejthet ezentúl egy nő a retiküljében, egy tenyérnyi nagyságú kis szerkezetnek köszönhetően. Az új elektronikus könyv memóriájában ugyanis többtízezer ezoterikus, szerelmes, vagy éppen tudományos munka is megfér egymás mellett. Miközben olvasgatunk, akár zenét is hallgathatunk, és teljesen kizárhatjuk a külvilágot.  

Az e-könyv a papírra nyomtatott könyv -sőt akár a könyvesbolt, vagy a könyvtár - 21. századi vetélytársa, egyfajta speciális számítógép, amely először az Egyesült Államokban jelent meg 1998-ban jelent meg és palatáblára hasonlított. Az e-könyv tehát az elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv.

Mára - ahogy a képen látszik - tökéletesen hurcolható, sőt hölgyek számára is trendi, és nagyon könnyen, logikusan kezelhető formára fejlesztették. Néhány éven belül ez lesz az a formátum, amit az elektronikus könyvesboltok árusítani fognak. És taalán ez a forma lesz ami forradalmasíthatja a szerzői jogok korábbi rendszerét.

E-papírológia
Az e-paper ötlete a hetvenes években vetődött fel  a Xerox Palo Altói Fejlesztőlaboratóriumában (PARC) az akkori vezető, Nick Sheridon fejében. E speciális papír működésének alapja a "gyricon", amely két átlátszó réteg között, mikroszkopikus gömbökből áll. A gömbök két féltekéje különböző színű (fekete-fehér), állásuk pedig elektromos töltésüktől függ. A negatív mező eltaszítja a felület tetejére a fekete részecskéket, ami fekete pontot eredményez a kijelzőn. A pozitív töltés ugyanezt teszi, csak a fehér részecskékkel.

S hogy lehet-e vetélytársa az elektronikus papír a hagyományos guttenbergi elődjének?
Igen! Az elektronikus papír ugyanis akárcsak a hagyományos papír, vékony és hajlékony, és természetes fénynél (de közvetlen napsugárzás mellett is) jól olvasható. Kiválóan lapozhatóak, és még könyvvé is fűzhetőek akár.

HarmoNet-tipp: Amikor a könyvek beszélni kezdenek >>

E-könyv forradalom
Japánban 2004. április végén kerül forgalomba a Sony és a Philips legújabb E Ink-technikát alkalmazó olvasó eszköze, a tízezernyi oldal tárolására képes LIBRIé, mintegy 80 ezer forintnak megfelelő áron. (képünkön)


A szakértők hamarosan valódi e-book generációk születését prognosztizálják, amelyek szinte teljesen olyannak tűnnek, mint a hagyományos könyvek

És ez miért jó?
Ha kiszámoljuk, hogy lehet ilyen készülékünk akár 30-40 regény áráért, és ezért egyetlen fának sem kell meghalnia, akkor egész jó vételnek számíthat egy ilyen könyvolvasó. Könnyen használható a tömegközlekedési eszközökön, vagy vonaton-buszon, ha hosszabb útra megyünk, de akár a tananyagok megtanulását is segítheti.

Az elektronikus  könyvecske energiaigénye minimális, memóriájába több tucatnyi mű fér egyszerre, de természetesen az internetről (viszonylag olcsó, illetve egyre több ingyenes tárhelyről) vagy más forrásból gyakorlatilag számtalanszor »újratölthető«.
Az elektronikus papír pedig egy speciális nyomtatóval egybeépítve akár kiválthatná a hely- és energiaigényesebb lcd monitorokat, az elektronikus könyvekben.

És még valami: az e-papírt rengetegszer lehet újrahasználni, és egyetlen fát sem kell kiirtani hozzá.

-kv-

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2669 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x