Ne féltsd a gyereket a levegőn! - Fényt a szemnek!
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Ne féltsd a gyereket a levegőn! - Fényt a szemnek!

Ne féltsd a gyereket a levegőn! - Fényt a szemnek!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-15

A szülõknek a friss levegõ és a testmozgás mellett most újabb okuk van arra, hogy kiküldjék gyerekeiket játszani. Egy tanulmányban ausztrál kutatók bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik sok idõt töltenek a szabad levegõn, kevésbé szenvednek myopiában, azaz rövidlátásban. Ezt talán felnőtt társaik is igazolhatják, a szobakukac nagykorúak, főként a tv és számítógép előtt ülők hasonló gondoktól szenvednek. 


Rendezvénynaptár

"Az eredmények értelmében a hangsúly a szabad levegõn van, teljesen mindegy, hogy kirándulni megyünk, vagy sportolunk.” – nyilatkozta Dr. Kathryn A. Rose. - „Mindkettõ megvédi a gyermekünk szemét attól, hogy túlzottan megnövekedjen, ami a fõ okozója a myopiának.”

A rövidlátás az elmúlt évtizedekben népbetegség lett. Korrigálható, mégsem kényelmes. A magasabban iskolázott emberek több mint 80 %-a szenved tõle. A Sydney Egyetem munkatársaként dolgozó Rose és kollégái az Ophthalmology címû folyóiratban tették közzé eredményeiket. Az olyan tevékenységek, melyek során hosszú ideig közelrõl nézünk valamit (pl. olvasáskor), rövidlátást okozhatnak. (Az olvasás ugyanakkor jó is lehet, erősíti a szemet, jó fényben, naponta kis ideig végezve(!), nem a fejet, hanem a szemet mozgatva sorok előtt.

A kutatók megvizsgálták, hogy a myopia kialakulásának kockázatát hogyan befolyásolja a távolság, ahonnan bizonyos dolgokat megnézünk. A Sydney Myopia Tanulmányban 1 765 hatévest és 2 367 tizenkét évest vizsgáltak meg. A hatéveseknek mindössze 1,5 %-a volt rövidlátó, míg az idõsebb korosztálynak már a 12,8 %-a. Mindkét korcsoport átlagosan 2,3 órát töltött naponta a szabad levegõn.

A kisebb gyerekek esetében nem mutatkozott kapcsolat a myopia gyakorisága és a szabadban töltött idõ között, és az sem számít, hogy mennyi idõt töltenek közelre nézést igénylõ feladatokkal. A kisgyermekek kiválóan képesek alkalmazkodni. A 12 éves korosztály esetében viszont azoknak, akik minden nap több mint 2,8 órát töltöttek odakinn, kisebb valószínûséggel romlott el a látásuk. Azok, akik 1,6 óránál kevesebbet vannak odakinn, ellenben több, mint 3,1 órán át foglalkoznak közelre nézést igénylõ feladatokkal, 2-3-szor nagyobb eséllyel lesznek rövidlátók.

"Azt még nem sikerült tisztázni, hogy a szabadban töltött idõ miképp védi meg a szemet.” – mondta el Rose. „Valószínûleg az lehet az ok, hogy odakinn sokkal több a fény, mint az épületen belül. Állatkísérletek kimutatták, hogy a fény hatására dopamin választódik ki a retinában. A dopaminról pedig tudjuk, hogy megakadályozza a szem növekedését.” A myopia oka ugyanis a szemgolyó megnyúlása.

A kutatók tanácsa a szülõk felé: „Biztosítsanak kellõ idõt a gyermeknek arra, hogy a szabadban lehessen, mert bizonyíték van arra, hogy minél többet vannak odakinn, annál kisebb az esélye a myopia kialakulásának. Ez akkor is igaz, ha egyébként sok idõt töltenek olvasással és tanulással is.” Rose azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekeket védjék fejfedõvel és naptejjel. Az UV-sugárzás pedig a szemet is bánthatja, ezért ausztrál mintára, nyáron legalább a déli órákban adjunk UV-szűrős, minőségi napszemüveget a gyermekre! Félteni a gyereket a fénytől, a levegőn, azonban nem kell, egészségét növeli, életidejét gyarapítja!

Medipress >>
 
 
[ 1123 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x