Light cigi, light üdítő - semmivel sem jobb!
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Light cigi, light üdítő - semmivel sem jobb!

Light cigi, light üdítő - semmivel sem jobb!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Évtizedek óta kaphatók az úgy nevezett light cigaretták, amelyek kevesebb nikotint tartalmaznak, mint a normális dohánytermékek. A gyártók szerint ezek a cigaretták kevésbé károsítják a dohányosok egészségét. Egy nemrég befejezett UCLA kutatás szerint azonban ezek a cigaretták is közel annyi nikotint juttatnak az agyba, mint a normális változatok, így egyáltalán nem jobbak azoknál. 


Rendezvénynaptár
A light cigaretták nikotintartalma 0.6 és 1 milligramm között mozog, szemben a normális cigaretták 1.2-1.4 milligrammjával. A kutatók szerint ennek azonban nincs jelentősége, hiszen már igen csekély nikotin mennyiség is képes működésbe hozni az agyban lévő nikotin receptorokat.

Agyunkban a nikotin az idegsejtek specifikus molekuláihoz, a nikotinos acetilkolin receptorokhoz (nAChRs) csatlakozik. Az idegsejtek kommunikációjakor az idegimpulzusok a sejtek közti szinapszisokon, kémiai úton ’ugrálnak’ végig a neurotranszmitterek segítségével. A neurotranszmitterek ezután az idegsejtek receptoraihoz csatlakoznak - az acetilkolin esetében ez a dopamin nevű örömérzetet kiváltó vegyület szervezetbe kerülését eredményezi. A nikotin az acetilkolin hatását utánozza, de hatása tovább tart, és általa jóval több dopamin jut a szervezetbe.

A normális cigaretta a nikotin receptorok 88 százalékát aktiválja. A light cigaretták esetében nem sokkal kevesebb, 78 százalék a nikotin receptorok érintettsége. Ez persze fejlődés, de közel nem a kívánt eredmény. Így mondhatjuk a light cigarettával való önbecsapás éppen olyan, mint a light üdítők kortyolása fogyókúra címén. A legjobb, ha nem fogyasztjuk, egyetlen előnye talán, hogy kevésbé köhögtet meg. - a szerk.

"Ezen adatok alapján elmondhatjuk, hogy nincs sok különbség a normál és light cigaretták között, ezért utóbbiak legalább olyan károsak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták" - írják a kutatók.

Medipress


 
 
[ 2525 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x