Keveset alszol? Vigyázz, az elhízás legfőbb oka!
Címlap / Kütyü és tudomány / Keveset alszol? Vigyázz, az elhízás legfőbb oka!

Keveset alszol? Vigyázz, az elhízás legfőbb oka!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-29

Azt eddig is tudtuk, hogy a kevés mozgás, a mértéktelen nassolás, az alkohol és a süti vezethet elhízáshoz. A genetikai hajlam és szomorúság szintén. Arra azonban eddig nem sokan gondoltak, hogy a kevés alvás is okozhat elhízást. Hogyan? 

 

A New York-i Columbia Egyetem kutatói az elhízás lehetséges okait vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a kevés alvás az egyik legfőbb oka lehet a túlsúly kialakulásának. Az Egyetem Közegészségügyi Intézetében végzett vizsgálatok szerint, az eddig is ismert rizikófaktorokkal egybevetve, mint a depresszió, a kevés mozgás, az alkoholfogyasztás, életkor, genetikai hajlam és minden egyéb lehetséges tényező, az alváshiány kiemelkedő szerepet játszik a túlsúly kialakulásában.


A vizsgált személyek közül azok, akik 4 óránál is kevesebbet alszanak, 73%-kal nőtt meg az elhízás veszélye. Az 5 órát alvóknál ez az arány 50%, a 6 órát alvóknál már csak 23% volt. Amikor az alváshiány és az elhízás közti összefüggés okát keresték, a késő esti bőséges vacsorával ellenétben két hormont találtak felelősnek a problémáért. A szervezetben az étvágyszabályzó leptin és az éhségérzetet keltő greblin hormonok az alvás időtartama alatt csökkennek – bizonyára innen ered a mondás is: „Aki alszik, nem éhes.” Alvás hiányában ezeknek a hormonoknak a magas szintje állandó táplálék felvételre ingerli a szervezetet, és ez bizony elhízáshoz vezet. Amerikában legalábbis.

HarmoNet tipp: A zsenik mennyit alszanak? >>

A kutatás eredménye ugyanis felveti azt a kérdést, hogy például a japánok, akik köztudottan földünk legkevesebbet alvó népe, vajon miért nem híznak el? Náluk ugyanis a kövér ember elég ritka, legfeljebb a sumo birkózók közt látni terebélyes példányokat, ám ők speciálisan étkeznek és élnek, és adottságaik is kivételesek. Az átlag japán beéri 4-5 óra alvással, és több karcsú embert legfeljebb Etiópiában látni. Lehet, hogy a hormonokon kívül azért még más is közrejátszik abban, hogy Amerikában minden harmadik ember kórosan elhízott, a japánoknál meg kuriózum a kövérség? Egy ilyen kutatásnak is biztosan érdekes lenne a végeredménye, de azért addig is próbáljunk eleget aludni, ha másért nem, hogy szépek, kisimultak, pihentek – és talán karcsúak is legyünk.


 
 
[ 1475 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x