Fellép az EU melamin-ügyben
Címlap / Kütyü és tudomány / Fellép az EU melamin-ügyben

Fellép az EU melamin-ügyben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az Európai Bizottság állásfoglalását a kínai melamin-botránnyal kapcsolatban hétfőn, október 13-án kapták meg az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagjai. Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja fontosnak tartja, hogy minden tagállamban megismerjék és végrehajtsák ezeket az óvintézkedéseket. 

Az átmeneti intézkedések több pontot tartalmaznak. Uniós szinten betiltják a Kínából származó, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt tejtermékek importját. A tagállamoktól elvárják, hogy tervszerű ellenőrzéseket végezzenek azokon a több összetevőjű termékeken, melyek több mint 15% tej-vagy tejterméket tartalmaznak, vagy amelyeken a tej mennyisége nincs feltüntetve. A 2,5 mg/kg-nál több melamint tartalmazó árukat azonnal meg kell semmisíteni.

A melamint egyébként különböző ipari célokra használják, papírok impregnálásához, illetve többnyire műanyag evőeszközök, bútorlapok kötőanyaga, bevonó anyaga. Kisebb mennyiségben nem mérgező, de hosszabb ideig a szervezetbe jutva hólyag- és veseköveket, hólyagrákot okozhat.

Hegyi Gyula arra is felhívja a figyelmet, hogy - az eddigi sajtóhírekkel szemben - nem csak a kínai tejtermékek kerültek gyanúba. Az Európai Bizottság szerint ugyanis más, Kínából érkező, magas fehérjetartalmú készítményeket is érdemes megvizsgálni. Ez a tagállamok feladata, akik szúrópróbaszerű vizsgálatokat végezhetnek ilyen importtermékeken. Az EU azt is előírja, hogy a vizsgálatok költségeit a tagállamoknak meg kell fizettetniük az importért felelősökkel.

Földeák Iván,  Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1073 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x