Internetes terápia háborús traumákra - aktuális lehetne?...
Címlap / Kütyü és tudomány / Internetes terápia háborús traumákra - aktuális lehetne?

Internetes terápia háborús traumákra - aktuális lehetne?

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-28

Az Amerika vezette 2003-as iraki invázió és az azt követő erőszakos és kaotikus utóhatások nemcsak vért, halált és pusztítást hagytak maguk mögött, hanem sokakban lelki sebeket is. 

 

Egy berlini központ pszichológusai az interneten keresztül kínálnak terápiát, egy olyan személytelen közegen keresztül, amely gyakran arra készteti az erőszakot vagy emberrablást elszenvedett áldozatokat, hogy jobban megnyíljanak, mint egy hagyományos terápia során. Az Interapy névre keresztelt ingyenes szolgáltatás 2008 tavaszán indult és körülbelül húsz poszt-traumás stressz-szindrómában szenvedő beteget már meggyógyítottak, míg 30 további páciens még kezelés alatt áll.

Christine Knaevelsrud, a Berlini Központ az Erőszak Áldozatainak Kezelésére (BZFO) pszichológusa elmondta, hogy 250 áldozat jelentkezett náluk, többségük Irakból, de Szudánból, Szíriából és a palesztin területekről is. "Van, akit megerőszakoltak, másokat elraboltak. Megint másokat megkínozták letartóztatáskor, vagy láttak megcsonkított testeket" - mondta el Knaevelsrud.

A BZFO először 2005-ben Kirkukban alapított terápiás központot Irakban, ám akkora a kereslet a szolgáltatás iránt, hogy két további központ megnyitását tervezik Erbilben és Suleimaniyah-ban. Azonban ez csak az ország relatíve békésebb északi felét fedi le, a jobban érintett területeken élők, akiknek nagyobb szükségük lenne rá, egyedül maradnak sérüléseikkel, magyarázta Knaevelsrud.

"Feltettük a kérdést magunknak: mit tehettünk még?" - folytatta a pszichológus. A válasz? Interapy. A projektet a Zürichi Egyetemmel közösen hozták létre és Hollandiában kidolgozott terápiás kezelésekből merít. Az internetes honlapot a német külügyminisztérium finanszírozza, a kilenc terapeuta képzésének költségeit a Heinrich Böll Alapítvány, míg a működési költségeket a humanitárius szervezet, a Misereor állja.

A kezelés három lépcsőből áll. Az első, a legnehezebb lépés az, hogy az áldozat négy e-mailben leírja, mit gondolt, látott és érzett megpróbáltatásai közben, hogy szembeszálljon a traumával. Knaevelsrud szerint sok betegnek nem sikerül megírnia ezeket az e-maileket, az események megtörténte előtt elakadnak. Azonban, teszi hozzá a pszichológus, az internet személytelensége segít az áldozatoknak abban, hogy szembenézzenek a történtekkel. "Az internetes módszer sok áldozat számára megnyugtató, mivel nem szükséges egyvalakivel beszélnie, vagy valakivel szemben ülnie."

A második lépcsőfok során a páciensek négy levelet írnak egy képzeletbeli barátjuknak, aki hasonló traumán esett át. Ez abban segít az áldozatoknak, hogy a gyakran tapasztalt bűntudattól megszabaduljanak.

Végül arra bátorítják a beteget, hogy írjon két további levelet: az egyiket saját magának, a másikat annak, aki bántalmazta őket, mintha azt mondanák: "többé már nem vagy része az életemnek". Elméletben a terápia öt hétig tart, de a valóságban általában négy-hat hónapig, mondja Knaevelsrud.

Az úttörő módszernek természetesen bírálói is vannak. Christian Lüdke, egy esseni szakértő úgy véli, hogy bár az Interapy stabilizálja a beteg állapotát, semmi nem pótolhatja a közvetlen kontaktust a pszichológus és a páciens között. Mindazonáltal "az iraki emberek számára az Interapy még mindig sokkal jobb, mintha egyáltalán nem kapnának segítséget" - teszi hozzá Lüdke.

Medipress

 
 
[ 734 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x