Veszélyes lehet a légutakat tisztító, nátha elleni kenőcs!...
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Veszélyes lehet a légutakat tisztító, nátha elleni kenőcs!

Veszélyes lehet a légutakat tisztító, nátha elleni kenőcs!

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A náthás gyerekek kezelésére előszeretettel alkalmazott Vick VapoRub nem megfelelő használat esetén légúti gyulladást okozhat, mely gátolja a csecsemők és kisgyermekek légzését, derül ki a Wake Forest Egyetem orvosainak legfrissebb vizsgálatából. 


Rendezvénynaptár
A mentoltartalmú kenőcs, melyet rendszerint lefekvés előtt a mellkason, illetve a torok környékén külsőleg kell bedörzsölni régóta ismert megfázás elleni szer. A vizsgálat akkor kezdődött, mikor az egyetemen egy 18 hónapos lányt súlyos légzési nehézséggel kellett kezelni, mivel a kenőcsöt közvetlenül az orra alá kenték, hogy enyhítsék a nátha tüneteit. "A cég világosan felhívja rá a figyelmet, hogy a kenőcs ne kerüljön az orrba, és kétéves kor alatt ne használják" - mondta el a kutatást vezető Dr. Bruce K. Rubin professzor, a Wake Forest Gyermekgyógyászati Klinikájának kutatásért felelős alelnöke. "Mikor mindenféle gyógyszert felfüggesztettünk, a gyermek állapota rohamosan javulni kezdett."

Rubin tapasztalata alapján hasonló esetek után kezdett kutatni, ám nehézségekbe ütközött, hiszen az emberek gyakran megfeledkeznek a recept nélkül kapható szerek említéséről. Úgy gondolják, hogy ártalmatlan szerekről van szó, elvégre csak be kell dörzsölni, és kész. Rubin szerint a VapoRubtól egyes felnőttek is jobban érzik magukat, ám valójában állapotuk nem javul. Gyermekeknél pedig egyenesen káros lehet, hiszen gyulladást válthat ki. Az eredmények a Chest januári számában olvashatók.

A Vick VapoRub káros hatásainak bizonyítására a kutatók vadászgörényekkel kísérleteztek, mivel az állatok légutai hasonlóak a humán légutakhoz. Kiderült, a kenőcs 59 százalékkal növeli a nyáktermelést, ám 36 százalékkal csökkenti a nyák tisztulását. A Vick VapoRubot gyártó Procter & Gamble szóvivője, David Bernens szerint egyetlen eset még nem jelenti azt, hogy a termék nem biztonságos. "Megfelelő alkalmazás esetén a termék biztonságos és hatékony." - mondta.

Az Amerikai Mellkasgyógyászok Kollégiuma, a nagy gyártócégek, valamint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal álláspontja szerint kisgyermekek esetén (négy éves kor alatt) nem szabad alkalmazni a vénynélkül kapható megfázás elleni szereket. Más szakértők szerint a VapoRubról már rég bebizonyosodott, hogy nem hatékony, most pedig az is kiderült, hogy akár még veszélyes is lehet, ezért nem ajánlják a használatát.

Medipress 
 
[ 36203 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x