Az agy csodái: irányérzékelés mesterfokon
Címlap / Kütyü és tudomány / Az agy csodái: irányérzékelés mesterfokon

Az agy csodái: irányérzékelés mesterfokon

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-28

Agyunk számos módszerrel rendelkezik a dezorientáltság érzésének leküzdésére: igyekszik a lehető leggyorsabban jó irányba vezetni minket. 

 

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az állatok és a gyermekek leginkább geometriai mértékekkel tájékozódnak: a hosszúságot, a távolságot és a szögeket használja agyuk irányadónak. A felnőtteket pedig a környezet egyéb jellemzői is segítik a tájékozódásban: a színek, a textúra és a táj részei.

Pszichológus kutatók, Kristin R. Ratliff a Chicago Egyetemről és Nora S. Newcombe a Temple Egyetemről megvizsgálták, hogy a felnőttek agya vajon melyik módszert részesíti előnyben, ha tájékozódásról van szó: a geometriát vagy a tárgyak egyéb jellemzőit.

Az első kísérlet egy négyszögletű szobában történt, ahol az egyik falon egy színes tájkép lógott. Az önkéntes résztvevők végignézték, ahogy a kutatók egy dobozba kulcsokat helyeznek el a szoba egyik sarkában. Majd az önkéntesek szemét kendővel letakarták, megforgatták őket addig, míg nem érezték az irányokat, majd a kendő eltávolítása után arra kérték őket, hogy mutassanak rá arra a sarokra, ahol a kulcsok vannak. A következőkben ugyanez volt a feladat, de a kísérletben részt vevő önkéntesek nem látták, hogy a kutatók levették a falról a festményt. Ezt követően megismételték a feladatot az iméntinél kisebb szobában is, ahol nem volt tájékozódást segítő kép a falon.

A kutatók azt találták, hogy az agy nem részesíti előnyben egyik módszert sem a tájékozódáshoz, egyaránt fontosak a geometriai jellemzők is és egyéb tájékozódási lehetőségek is. Ha a kisebb szobában folyt a kísérlet, akkor a szoba geometriai adottságai alapján tájékozódtak a részt vevők, de a nagyobb szoba a falon lógó képet igénybe vették. Az agyunk tehát figyelembe vesz minden tényezőt a tájékozódáshoz: cél, hogy korábbi tapasztalataink alapján a lehető leghamarabb felmérjük a terepet, és minél rövidebb ideig tartson a bizonytalanság érzete.

Medipress

 
 
[ 1469 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x