Akadálymentes idősek otthona - létezik!
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Akadálymentes idősek otthona - létezik!

Akadálymentes idősek otthona - létezik!

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Hamarosan birtokba vehetik a lakók a megújult, modernizált külsővati Idősek Otthonát. A több mint negyed százada álló intézmény a pápai kistérség idősei mellett fogyatékkal élőknek is otthont és egészségügyi ellátást biztosít. A 20 millió forintos támogatással elkészült beruházás átadóján részt vett Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter, Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Kajdi Ákos, a VÁTI Kht. Székesfehérvári Területi Iroda vezetője. Jelenleg 198 idős ember tartós bentlakásáról és ellátásáról gondoskodik a Veszprém Megyei Önkormányzat fenntartásában működő külsővati Idősek Otthona. Az itt lakók jelentős része valamilyen fogyatékkal él, mozgás-, hallás- és látássérült, értelmi fogyatékos vagy halmozottan fogyatékos. Ezért is volt fontos, hogy az intézmény fejlesztésének keretében minél hamarabb elkészüljenek az akadálymentesített vizesblokkok, közlekedőterek, helyükre kerüljenek a tájékoztató táblák, és használhatóvá váljon a szintén akadálymentesített honlap, valamit a hallássérültek számára beépített indukciós hurok. A beruházás összköltsége 25.356.000 Ft, amiből az elnyert támogatás mintegy 20.000.000 forint volt. 


Rendezvénynaptár
Az Idősek Otthona szociális alap és szakellátást nyújtó intézmény, a bentlakók egészségügyi ellátását az intézményi orvos biztosítja, a napi ápolási és gondozási teendőket 40 fős ápoló-gondozó személyzet látja el, ebből 4 fő megváltozott munkaképességű.

A rehabilitáció során az intézmény két épülete közé 5 százalékos lejtésű rámpa került beépítésre és a főbejárati előcsarnokból induló lift átépítésre is sor került úgy, hogy a tetőtéri oktatási központot is el lehessen vele érni.
A főbejárat és a földszint közötti szintkülönbségeket rámpák és járdák építésével korrigálták, így a park, a bejárati udvar, és a kápolna is megközelíthető vált kerekesszékkel.

A régi épületszárnyban a két épületrész találkozásánál lévő lépcsőházat elbontották, helyén akadálymentes WC-zuhanyzó helyiséget alakítottak ki.

A beavatkozások során az épület információs, tájékoztató rendszere teljessé vált;
már kerekesszékkel is megközelíthető az információs pult, valamint az épületen belül és kívül is kihelyezésre kerültek a tájékoztató táblák. A fejlesztés eredményeképpen egy új akadálymentes honlap is elkészült.
Az akadálymentesítések következtében az épület belső és külső közforgalmú terei és helyiségei között hiánytalanul létrejöttek az akadálymentes kapcsolatok.

- Az első és a második emeletet eddig nem tudták használni a mozgáskorlátozottak, mostantól azonban megnyílt előttük is az egész épület. A beruházás alatti átmeneti időszakban nehéz volt megoldani az étkeztetést, de megérte és most már mind a dolgozók, mind a lakók nagyon boldogok. Külön öröm, hogy a teljes akadálymentesítéssel az épület mögötti gyönyörű kápolna is megközelíthetővé vált kerekesszékkel - mondta el Kajdi Ákos Területi Irodavezetőnek a megnyitón az intézmény vezetője Szalai József.

Medipress 
 
[ 1421 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x