Már nem félünk az AIDS-től?
Címlap / Kütyü és tudomány / Már nem félünk az AIDS-től?

Már nem félünk az AIDS-től?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az emberek elfeledkeznek a biztonságos szexről, mivel már nem félnek a HIV/AIDS miatti haláltól, állítja a vírus felfedezésében történő részvételéért Nobel-díjjal kitüntetett orvos.  

 A kezelésben elért fejlődés azt jelenti, „hogy az emberek a hazámban, Franciaországban és a többi nyugati országban elbízták magukat: krónikus betegségnek tekintik a HIV-et/AIDS-et, nem pedig halálos kórnak” – mondta el Francoise Barré-Sinoussi virológus. Az orvosnő tavaly francia kollégájával, Dr. Luc Montagnier-vel együtt Nobel-díjat kapott az AIDS-et okozó humán immundeficiencia vírus (HIV) 1981-es felfedezéséért.
 
Barré-Sinoussi megjegyezte, hogy nagy előrelépés történt a HIV/AIDS kezelésének fejlődésében, most már elérhető egy gyógyszerkoktél, amely csökkenti a vírusszámot a szervezetben és a fertőzés terjedésének valószínűségét is csökkenti. Azonban az AFP-nek azt mondta, hogy az emberek retrovírusellenes szerekbe vetett bizalma hamis biztonságérzetbe ringatja őket, így nő a védekezés nélküli szex gyakorisága.
 
A francia jótékonysági alapítvány, a Fondation Merieux által a múlt héten Új-Delhiben rendezett orvosi konferenciával kapcsolatban Barré-Sinoussi megjegyezte, „ijesztő” arányokat tapasztalt a férfiról férfira terjedés terén néhány nyugati országban, például Franciaországban. „Az igazat kell mondanunk a HIV/AIDS-szel kapcsolatban: hogy az új kezelések nagyon hatásosak és segítségükkel évekkel tovább lehet élni.” Azonban hozzátette, hogy a HIV/AIDS-betegek fogékonyabbak más betegségek, különösen a daganatok iránt. Rezisztencia is kifejlődhet az életmentő gyógyszerek iránt, „súlyos komplikációkat” okozva ezzel.
 
2001 és 2006 között az Egyesült Államokban a férfiról férfira történő átvitel volt a legnagyobb arányban képviselt csoport és az Egyesült Államok Járványfelügyeleti Központja (CDC) szerint az egyetlen olyan, amelyben nőtt a fertőzések száma. 2006-ban körülbelül 56300 ember fertőződött újonnan HIV-vel, ennek fele a homoszexuális és biszexuális férfiak körében történt.
 
Az Egyesült Államokban és szerte a világon visszatartja az embereket az AIDS-vizsgálattól a megbélyegzés. Az 1980-as években a nyugati országok homoszexuális közösségeinek vezetői rémülten figyelték, hogy milyen sokan haltak meg a vírus miatt és agresszív mozgalomba kezdtek, amelynek hatására a kormányok a tettek mezejére léptek és megelőző kampányokat indítottak a homoszexuális közösségek körében.
 
A homoszexuális és biszexuális férfiak HIV-fertőzése drámaian csökkent egy évtizeden keresztül, ám a kilencvenes évek közepétől újból emelkedik. A vírus aránytalanul gyakoribb a homoszexuális férfiaknál azokban az országokban, ahol a járvány még csak most veti meg a lábát.
 
Mark Wainberg professzor, a montreali McGill Egyetem AIDS-Központjának vezetője egyetért Barré-Sinoussival. A kezelés fejlődése miatt „a biztonságos szex mellett kampányolók most csendben vannak”, nyilatkozta a professzor az AFP-nek a fent említett konferencián. „Az emberek azt mondják: nézzétek, milyen jók a gyógyszerek, milyen sokáig hatnak.” Az embereknek meg kell érteniük, hogy maguk a gyógyszerek is károsak lehetnek, és a statisztikák szerint riasztóan magas a HIV-fertőzött emberek daganatos megbetegedéseinek száma. „A kutatások adatai azt mutatják, az emberek átlagosan 35 éves korukban kapják el a HIV-et/AIDS-t, ekkor már érett felnőttek, nem gyerekek” – mondta el Wainberg. „Néhányan nem törődnek az óvatossággal.”
 
Világszerte körülbelül 33 millió ember él a HIV/AIDS-szel és évente kétmillióan halnak bele a betegségbe. Eddig legalább 25 millió ember hunyt el a fertőzés következtében. Ezzel egyidőben Barré-Sinoussi azt mondta, bízik abban, hogy a kutatók a sok hátráltató tényező ellenére kifejlesztenek egy AIDS-oltóanyagot. „Vissza kell térnünk a tudományos alapokhoz és máshogyan kell gondolkodnunk... teljesen újszerűen.”
 
Medipress
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x