Minden párt lépjen fel a verespataki beruházás ellen!
Címlap / Kütyü és tudomány / Minden párt lépjen fel a verespataki beruházás ellen!

Minden párt lépjen fel a verespataki beruházás ellen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Újabb propagandaháborúba kezdett az erdélyi Verespatakra ciános aranybányát tervező kanadai cég. A természetet elrondító beruházást, amely több mint egymillió kiló cianiddal fenyegetné Erdély és a magyar Alföld vízgyűjtő rendszerét, a széleskörű nemzetközi tiltakozás és a román bíróságok eddigi karakán kiállása ellenére meg akarják építeni. 

Hegyi Gyula, az Európai Parlament tagja szerint a verespataki szörnyberuházást ettől függetlenül meg lehet akadályozni, ehhez azonban arra van szükség, hogy fennmaradjon az eddigi, széleskörű összefogás. Az MSZP-s képviselő 2004 óta folyamatosan napirenden tartotta a verespataki kérdést az Európai Parlamentben, a képviselők többségét és az unió környezetvédelmi biztosát is az ellenzők mellé állította. Ebben a kérdésben a magyarországi és a romániai magyar EP-képviselők példamutatóan összefogtak, a szocialistáktól egészen Tőkés Lászlóig.

Legalább ilyen fontos volt a magyar és a román környezetvédők közös fellépése. Sajnos, amióta az RMDSZ kikerült a román kormányból, és Románia jobboldali elnöke elkötelezett híve a bányavállalatnak, a beruházó jobb eséllyel követeli a korábban sikerrel felfüggesztett engedélyeinek újbóli kiadását. Pedig a ciántechnológia veszélyei azóta még ismertebbek lettek, s az elmúlt öt évben az édesvíz stratégiai jelentősége is felértékelődött. Hegyi Gyula szerint a Kárpát-medence vízbázisának védelme olyan fontos kérdés, amely megelőz minden profitszempontot.

A magyar képviselő ezért azt szorgalmazza, hogy az EP-választásokon induló valamennyi magyar párt kötelezze el magát arra, hogy az uniós parlamentbe jutván mindent megtesz a verespataki beruházás megakadályozásáért. Az MSZP-s politikus ugyanakkor hangsúlyozza, hogy e fellépés csak akkor lehet eredményes, ha konstruktív módon együttműködünk az RMDSZ-.el, a román és erdélyi civil szervezetekkel, az ortodox egyházzal és a Román Tudományos Akadémiával valamint a beruházást kritikus szemmel figyelő román liberális és szocialista párttal. Nem Románia ellen, hanem Románia természeti értékeinek megvédéséért küzdünk – ami persze a Tisza védelmét is jelenti.

- Nem tűrhetjük a verespataki gyalázatot - mondta Hegyi Gyula, - közös erővel megvédhetjük a természetet a nagytőke mohóságától.

Strasbourg, 2009. április 23.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1184 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x