Durva! Koffeinmérgezés rágótól!
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Durva! Koffeinmérgezés rágótól!

Durva! Koffeinmérgezés rágótól!

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-11-27

Az orvosok felhívták a figyelmet az "energiarágógumi" veszélyeire és egy 13 éves fiú esetét idézték, aki kedvetlen és közömbös lett a koffeinmérgezés után. 

A Lancet folyóirat pénteki kiadásában megjelent beszámoló felidézi, hogyan vitték be a fiút szülei a nápolyi Monaldi kórházba, amikor az furcsán agresszív és izgatott lett az iskolában. A fiú hasi fájdalmakra, folyamatos vizelési ingerre és lábán bizsergésre panaszkodott. Légszomja volt, szíve percenként 147-et vert és vérnyomása is emelkedett volt.

Miután a laborvizsgálatok kokainra, heroinra, amfetaminra negatívak lettek és mást sem sikerült kimutatni, a fiút éjszakára bent tartották a kórházban, majd állapota javultával másnap hazaengedték. Néhány nap elteltével kontrollvizsgálatra jelent meg a járóbeteg-rendelőben, ekkor álmosnak és lomhának tűnt. Édesanyja elmondása szerint semmilyen tevékenység iránt nem mutatott érdeklődést és az iskolából is hiányzott.

A szerzők szerint állapotának legvalószínűbb oka a magas koffeintartalmú energiarágógumi volt. „A beteg bevallotta, hogy négy óra alatt fogyasztott el két csomag, 320 milligramm koffeint tartalmazó rágógumit” – írták. Egy 45 kilós gyermek esetén „ez megfelel egy 70 kilós felnőtt által elfogyasztott 10 csésze teának”. A rágógumi tartalmaz még guaranát, édesítőszereket és más alkotórészeket, azonban valószínűleg nem ezek a bűnösök, mert koncentrációjuk alacsony, és a fiú tünetei megfeleltek a koffeinmérgezésnek.

A gyermekek nagyon érzékenyek a nagydózisú koffeinre, mivel kisebb súlyúak a felnőtteknél és valószínűleg nem fogyasztanak rendszeresen kávét és teát. „Általában nézve magas a mérgezés kockázata a gyermekeknél és a serdülőknél, mivel nincsenek hozzászokva ezekhez, továbbá azért, mert a termékek eladását nem szabályozza semmi” – olvasható a Francesco Natale, a Nápolyi Második Egyetem és a Monaldi Kórház orvosa által írott cikkben.

Medipress 
 
[ 2923 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x