Duplacsavar! Emberek fertőzhetik a sertéseket az influenzával...
Címlap / Kütyü és tudomány / Duplacsavar! Emberek fertőzhetik a sertéseket az influenzával

Duplacsavar! Emberek fertőzhetik a sertéseket az influenzával

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Német kutatók szerint az új, A (H1N1) influenza - melynek forrásaként sokan a sertéseket azonosítják - könnyen terjedhet visszafelé is: az emberek megfertőzhetik a sertéseket. A szakemberek szerint felfedezésük új szempontokra hívhatja fel a figyelmet a világjárvány terjedésével kapcsolatban. 

Friedrich Löffler Intézet munkatársai öt tízhetes malacot fertőztek meg a humán A influenza vírussal, majd az almukba 3 egészséges malacot helyeztek. Négy napon belül mindegyik állat megfertőződött és az influenza tüneteit mutatta. A kísérlet során 5 kiscsibe is együtt volt a malacokkal, ők azonban nem kapták el a kórt. Ez utóbbi felfedezés reménykeltő lehet: talán azt mutatja, hogy az új vírus nem képes átterjedni a szárnyasokra, és így az ugyancsak igen veszedelmes madárinfluenza vírusától nem tud géneket átvenni.

A szakemberek szerint az a tény, hogy a malacokat ilyen könnyen meg lehetett fertőzni, felveti annak lehetőségét, hogy a vírus az ott élő / dolgozó emberek közvetítésével felüsse a fejét a sertéstelepeken. A sertéseket a szakemberek egyfajta „vírus-laboratóriumnak” tartják, mivel képesek a humán, a sertés és a szárnyas vírusok befogadására is.

Az új tanulmány szerint eddig semmilyen komoly tudományos bizonyíték nem látott napvilágot arról, hogy valóban a sertések az új vírus forrása illetve hogy szerepet játszanának annak terjedésében. „Az emberek közt egyre jobban terjedő vírus azonban nagy valószínűséggel hamarosan a sertéseket is eléri” – áll a kutatási eredményeket bemutató tanulmányban, amely a Journal of General Virology c. szaklapban jelent meg.

Medipress

 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x