Az ágybavizelők védőszentje - Szent Katalin
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Az ágybavizelők védőszentje - Szent Katalin

Az ágybavizelők védőszentje - Szent Katalin

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-13

November 25-e Alexandriai Szent Katalin napja. Kevesen tudják, hogy Szent Katalint nem csupán a kórházak, a betegek és az elesettek, hanem az ágybavizelők patrónusaként is tisztelik. Az éjszakai ágybavizelés magyarországi kezelésével foglalkozó Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány ezentúl minden évben megemlékezik erről a napról. 


Rendezvénynaptár
November 25-e Alexandriai Szent Katalin napja. Kevesen tudják, hogy Szent Katalint nem csupán a kórházak, a betegek és az elesettek, hanem az ágybavizelők patrónusaként is tisztelik. Az éjszakai ágybavizelés magyarországi kezelésével foglalkozó Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány ezentúl minden évben megemlékezik erről a napról: „Így szeretnénk felhívni a figyelmet erre betegségre, melynek létezéséről sokan nem tudnak, vagy nem akarnak tudomást venni” – nyilatkozta Dr. Szabó László, az Alapítvány elnöke. Az éjszakai ágybavizelés (latinul enuresis nocturna) az öt évesnél idősebb gyerekek éjszaka, alvásban történő akaratlan bevizelését jelenti.

Az enuresis az asztma után a második leggyakoribb gyermekbetegség Magyarországon. Az 5-14 éves korosztályban becslések szerint közel 90 000 gyermek küzd ezzel a sokszor jelentéktelennek ítélt betegséggel. Az ágybavizelés mértéke változó: előfordulhat, hogy csak a pizsamát nedvesíti be, ám néha a húgyhólyag egész tartalma kiürül, akár többször is egy éjszaka. A tünetegyüttes hátterében sokféle ok húzódhat meg, a pontos diagnózist kizárólag orvosi vizsgálatot követően lehet felállítani. Éppen ezért szükséges a felvilágosító tevékenység kiszélesítése mind a szülők, mind az orvosok felé.

„A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy az éjszakai ágybavizelés betegség. Ráadásul olyan betegség, melyet jó eséllyel lehet kezelni” – hívta fel a figyelmet dr. Szabó László. A szülők hajlamosak arra várni, hogy a jelenség magától megszűnjön. A probléma megoldásának halogatása a legtöbb gyerekből feszültséget vált ki, ami a tanulmányi eredmény romlását vonhatja maga után, sőt, a gyermek önbecsülését is károsíthatja.

Az enuresis nem korunk betegsége: találtak olyan 3500 éves ibériai papirusztekercseket, melyek az ágybavizelésről és annak kezelési módjairól számolnak be. A középkorban az ágybavizelők nemcsak Alexandriai Katalinhoz fohászkodhattak betegségük elmúlásáért (aki emellett a teológusok, filozófusok, ügyvédek és nyomdászok patrónájaként is megjelenik), hanem Szent Vitushoz is.

Természetesen a betegség gyógymódjai azóta jelentős fejlődésen mentek át. Ennek ellenére sajnos még mindig sokan pusztán pszichológiai okokat keresnek a tünetek mögött. Mind a laikusok, mind az egészségügyi dolgozók körében sok a téves elképzelés a betegségről. Az enuresis kezelésére irányuló intenzív kutatómunka eredményeként sok új információ látott napvilágot, amely a húgyhólyag működéséről, az alvási szokásokról, az alvási folyamatról, valamint az agy és a húgyhólyag közötti kommunikációt és a csökkent éjszakai vizeletkiválasztást biztosító vazopresszin éjszakai elégtelen termeléséről szól. A vazopresszin szintetikus mását, a dezmopresszin alapú gyógyszereket már az 1970-es évek óta használják a betegség gyógyítására.

Több európai országban – köztük hazánkban is – non-profit szervezetek dolgoznak folyamatosan azon, hogy a betegségről, az új kezelési eljárásokról, diagnosztikai módszerekről minél szélesebb körben, és minél több információ lásson napvilágot. A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány Magyarországon regisztrált és működő közhasznú szervezet, mely széleskörű felvilágosító tevékenységet végez annak érdekében, hogy az éjszakai ágybavizelést és kezelési lehetőségeit az érintettek – szülők, gyerekek és szakemberek – egyaránt megismerjék. Az Alapítvány szakemberei összehangolják az ország területén működő 32 Enuresis Centrum működését, mobil infó-vonalat működtetnek (06-20/478-5330), illetve online konzultációs lehetőséget is biztosító web-oldalt üzemeltetnek, melyek látogatottsága napról napra nő (www.szarazejszakak.hu).


 
 
[ 6178 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x