Új típusú szupernóvát fedeztek fel
Címlap / Kütyü és tudomány / Új típusú szupernóvát fedeztek fel

Új típusú szupernóvát fedeztek fel

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-07

Egy látványos csillagrobbanás nyomán egy új típusú szupernóvát fedeztek fel - számoltak be róla a szakértők a Nature című brit szaklap szerdai számában. 

 

A szupernóva-robbanás során a csillag ledobja a külső rétegét, amely a környezetét hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telíti. A kidobott anyag általában gömb alakban tágul, miközben egyre ritkább lesz. Ha a szupernóva-robbanás közeli por vagy gázködöt nyom össze, ott megindíthatja újabb csillagok kialakulását, és nehezebb elemekkel szennyezheti azt a ködöt.

A 2007 áprilisában észlelt különlegesen erős robbanás egy minden eddig ismertnél nagyobb csillag teljes megsemmisítését okozta. Az SN2007bi jelű szupernóva lehet az első eddig észlelt jelenség a különösen fényes szupernóvák közül. Fényessége és robbanása arra enged következtetni, hogy a felrobbant csillag magjának a tömege százszorosa lehetett a Napnak, míg a csillag egészében 200 Nap tömegének felelhetett meg.

A SN2007bi felrobbanása a Nap tömegének 22-szeresével egyenlő szilíciumot lökött ki magából, míg a belőle kilökődött radioaktív nikkel is háromszorosa volt a mi Napunk tömegének, ami ily módon fémekben gazdag galaxist hozott létre. Ezek a fémek pedig magjai lehetnek csillagszüleményeknek, majd az azok körül megjelenő bolygóknak.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 

 
 
[ 1311 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x