Az étvágyat szabályozó hormon összefügghet az Alzheimer-kórral...
Címlap / Kütyü és tudomány / Az étvágyat szabályozó hormon összefügghet az Alzheimer-kórral

Az étvágyat szabályozó hormon összefügghet az Alzheimer-kórral

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-31

Kisebb eséllyel fejlődik ki Alzheimer-kór és demencia azoknál az embereknél, akiknek szervezetében több a zsírsejtek által termelt, leptin nevű hormon - közölték kedden amerikai kutatók a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban. 

 

Az étvágycsökkentő leptin kapcsolatát az elbutulással Wolfgang Lieb, a Bostoni Egyetem kutatója és csoportja egy 1948-ban kezdődött nagyszabású felmérés adatai segítségével elemezte.

A kutatók a leptin vérbeli koncentrációját mérték 785 olyan embernél, akiknél a vizsgálat kezdetekor nem jelentkeztek az Alzheimer-kór vagy bármely eredetű demencia jelei. Közülük mintegy kétszáznak az agytérfogatát is megbecsülték agyi szkenneléssel.


Átlagosan nyolc (ám egyeseknél 15) év elteltével összegezték a változásokat: 111 embernél alakult ki demencia, közülük 89-nél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. A szakemberek megállapították, hogy a legalacsonyabb leptinszintű embereknél 25 százalék volt a betegség kialakulásának valószínűsége, míg azoknál, akiknél a legmagasabb leptinkoncentrációt mérték, csak 6 százalék volt ennek kockázata. Érdekes módon a túlsúly mértékével nem lehetett összefüggésbe hozni a leptinszintet, noha az elhízottak szervezetében több leptin termelődik.

A agyi felvételeket összehasonlítva az is kiderült, hogy a nagyobb leptinszinthez nagyobb agytérfogat tartozott az agy fő memóriaközpontja, a hippokampusz területén. Lieb úgy véli, a leptin hormonnak többféle szerepe lehet a szervezetben, mint csupán az étvágy szabályozása.

A leptin szerepének 1995-ös felfedezése után nagy remények születtek arra, hogy természetes fogyasztószerként alkalmazható. A lelkesedés azonban alábbhagyott, amikor kiderült, hogy a kívülről bevitt leptinnel embereknél csak átmeneti súlycsökkenést lehet elérni. Nagyobb koncentrációja ugyanis az elhízott embereknél leptinérzéketlenséghez vezet.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
 
 
[ 1807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x