Szükségtelenné válhatnak a kozmetikai állatkísérletek
Címlap / Kütyü és tudomány / Szükségtelenné válhatnak a kozmetikai állatkísérletek

Szükségtelenné válhatnak a kozmetikai állatkísérletek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Állatok helyett laboratóriumban létrehozott emberi bőrsejtekkel teszteli a kozmetikumok esetleges allergén hatásait egy kifejlesztés alatt álló új technológia. 

A New Jersey-i székhelyű Hurel Corp. által a L’Oreal megbízásából kidolgozott eljárás egyelőre kísérleti stádiumban van: az eddigi eredmények bíztatók, ám további szigorú vizsgálatokra van szükség. Egy működő prototípussal 2011 második felében rukkolhat elő a Hurel.

A művelet lényege, hogy laboratóriumi körülmények között létrehozott emberi bőrsejteket helyeznek egy üveglapra, majd - vegyi anyagokkal szimulált emberi immunrendszer közbeiktatásával - megvizsgálják, hogyan reagálnak a bőrsejtek az idegen anyagokra.

Az allergén vizsgálatok bevett módszere, hogy egerek fülébe juttatják a tesztelt anyagot, majd miután megölték és felboncolták a rágcsálókat, megvizsgálják az anyag hatását. Az ilyen teszteket válthatja ki az új eljárás a Hurel Corp. és a L’Oreal közös közleménye szerint.

A L’Oreal a kozmetikai ipar többi szereplőjével együtt már évek óta nagy erőfeszítéseket tesz, hogy új eljárásokkal váltsa fel a többek között ránctalanító krémek és rúzsok hatását vizsgáló állatteszteket, amelyeket egy európai uniós jogszabály értelmében 2013-ig le kell állítani.

Szakértők szerint a Hurel által kifejlesztett új eljárás évi több tízezer állat életét mentheti meg, és eredményei is megbízhatóbbak lehetnek, mint az állattesztekéi. Állatvédők üdvözölték a találmány hírét; az Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért (PETA) nevű szervezet innovációs díjat is adományozott a Hurelnek az állatbarát vívmányért.

A technológiát a kozmetikai iparágon kívül a háztartási tisztító- és rovarirtószerek tesztelésénél, valamint a gyógyszeriparban is használhatják majd. A Hurel egy másik fejlesztés alatt álló technológiája a gyógyszerek emberi májra gyakorolt hatását teszteli.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3457 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x