Az elhízottaknak nagyobb adag antibiotikumra lenne szükségük...
Címlap / Kütyü és tudomány / Az elhízottaknak nagyobb adag antibiotikumra lenne szükségük

Az elhízottaknak nagyobb adag antibiotikumra lenne szükségük

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A növekvő mértékű elhízásra tekintettel nagyobb adag antibiotikum szedését kellene elrendelniük az orvosoknak a betegek számára - írják amerikai és görög kutatók a The Lancet című tudományos hetilapban megjelent tanulmányukban. 

A jelenleg érvényben lévő, mindenki számára előírt adag a nagyobb termetű felnőttek esetében nem biztos, hogy megszünteti a gyulladást, viszont növeli az antibiotikum-rezisztencia kockázatát. A testzsír tömege és aránya hatással lehet az antibiotikum-koncentrációra, és csökkentheti annak hatékonyságát a nagyobb súlyú betegek esetében - érvelnek a szakemberek.

Hozzátették: amennyiben túl kis adag miatt nem sikerül megszüntetni a gyulladást, növekedhet a rezisztenciakockázat, amely problémával egyre gyakrabban kerülnek szembe az orvosok.

Ez hasonló ahhoz, mint amikor az átlagosnál kisebb súlyú betegek túl sok gyógyszert kapnak, ennek következményeként megnövekszik a mellékhatások kockázata.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a háziorvosokat megfelelő irányelvekkel lássák el arról, hogyan és mikor változtassanak az adagokon. "Az orvosok hajlandók lennének megvalósítani a kezelés testsúly szerinti módosítását, ha nagyszabású klinikai vizsgálatok kimutatják annak hasznát a beteg számára" - írta a témának szentelt szerkesztőségi cikkében az orvosi hetilap.

"A betegek egyre magasabbak és nagyobb súlyúak, helyénvaló az az elképzelés, hogy a szükséges adagú gyógyszert kapják. Ez azonban jóval költségesebb lehet, mivel a gyógyszergyáraknak különböző kiszerelésben kellene előállítani a gyógyszereket, amelyek jelenleg általában kétféle erősségben léteznek" - mondta Steve Field, a brit háziorvosok szakkollégiumának elnöke a BBC hírszolgálatának.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1530 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x