A madagaszkári emlősök tengeren érkezhettek, nem szárazföldön...
Címlap / Kütyü és tudomány / A madagaszkári emlősök tengeren érkezhettek, nem szárazföldön

A madagaszkári emlősök tengeren érkezhettek, nem szárazföldön

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-01-24

Madagaszkár csodálatos emlősállatai több tíz millió évvel ezelőtt a viharok és áramlatok által szállított természetes tutajokon érkezhettek, nem pedig földnyelveken keresztül, amint azt egyes tudósok feltételezték - közölték kutatók a Nature tudományos magazin legújabb számában megjelent tanulmányukban. 

 

Rendezvénynaptár
Az evolúcióbiológusok DNS-bizonyítékokra alapozva egyetértenek abban, hogy a sziget állatvilágának nagyobb hányada a kontinentális Afrikából érkezett négy szakaszban.

A makimajomhoz (lemur) hasonló állatok 50-60 millió évvel ezelőtt jelentek meg, majd a tanrekfélék (Tenrecidae) 25-42 millió éve, hamarosan utánuk a ragadozók, végül a rágcsálók. A tanrekfélék (a képeken) a sün, cickány és oposszum rovarevő rokonai.


Az állatok "mentőcsónakokkal", a 430 kilométeres Mozambiki-csatornán keresztül történt érkezésének elmélete már hetven évvel ezelőtt felmerült. Később a szárazföldi híd teóriája nyert inkább teret, az amerikai Matthew Huber és szerzőtársa, Jason Ali a Hongkongi Egyetemről mostani tanulmányában azonban újra a tengeri utat valószínűsíti.

A kutatók szerint több tíz millió évvel ezelőtt az óceáni áramlatok alapvetően eltértek a mostaniaktól. Az elmúlt hatvan millió év alatt Ausztrália és India 2200 és 4000 kilométert tolódott északra, valamint hat nagy óceáni átjáró nyílt meg, illetve záródott be, mindez megváltoztatta az áramlatok jellegét. Afrika és Madagaszkár is mintegy 15 fokkal, azaz 1600 kilométerrel északabbra mozgott ebben a periódusban.

A kutatók olyan számítógépes szimulációkat futtattak le, amelyeket a kontinensek elhelyezkedésének egykori paramétereire alapoztak. Megállapították, hogy valamennyi szimulációban a mostanitól alapvetően eltérő óceáni áramlatok keletkeztek. Úgy vélik, hogy ezek az áramlatok az esetenként feltámadt viharokkal együtt tették lehetővé az állatok sikeres vándorlását.

 
 
[ 2139 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x