A halászati tilalom újjáélesztette a Nagy-korallzátonyt
Címlap / Kütyü és tudomány / A halászati tilalom újjáélesztette a Nagy-korallzátonyt

A halászati tilalom újjáélesztette a Nagy-korallzátonyt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-18

A szigorú halászati tilalomnak köszönhetőn mára szinte teljesen regenerálódott az ausztráliai Nagy-korallzátony egyharmadának hal- és korall állománya - derült ki egy friss tanulmányból. 


Rendezvénynaptár
A világ legnagyobb élő organizmusának tartott korallzátony egyharmadán, vagyis mintegy 114 ezer négyzetkilométeren még 2004-ben alakították ki a halászatmentes övezeteket.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent friss tanulmány az elmúlt évek tudományos megfigyeléseit összegezve jutott arra az eredményre, hogy a védett zónák rendkívül nagy szerepet játszottak a korallrengeteg újjászületésében. 


"Az eredmények egészen lenyűgözőek" - mondta Laurence McCook, a tanulmány vezető szerzője. "A védett területek arányának növekedése nagyon jót tesz a tengeri élővilágnak, jó a halaknak és jó azoknak az embereknek is, akiknek a korallzátonytól függ a megélhetésük" - tette hozzá.

A tanulmányból kiderül, hogy a halászat mentes területeken nem csak megnőtt a halak száma, de már a nagyobb testű fajok, így például a cápák is szívesen megfordulnak ott, és a korallokat is kevesebb káros hatás éri. "Ez egy nagyon fontos eredmény, nem csupán a zátony szempontjából, amelyet a korallok építenek, hanem a turizmus és a halászat szempontjából is, hiszen a koralldzsungel rengeteg halnak ad otthont" - mondta a szakember.

"Szerintünk mindez növeli a korallzátony értékét és valószínűleg hozzájárul a halászat hosszú távú fenntarthatóságához is" - tette hozzá McCook, a korallzátony tanulmányozással foglalkozó ausztrál kutatóközpont és a Nagy-korallzátony tengeri parkhatóságnak is a munkatársa. A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a korallzátonyra továbbra is fenyegetést jelent a globális felmelegedés.

A klímaváltozás következtében ugyanis növekszik a víz hőmérséklete és savtartalma is, ez pedig meggátolja a korallok növekedését, illetve a kifehéredésükhöz vezet. Utóbbi azt jelenti, hogy az apró korallorganizmusok - általában a magas hőmérséklet hatására - elpusztulnak, és nem marad belőlük más, csupán a fehér mészkővázuk.

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2337 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x