Őseink mégiscsak szexeltek a neandervölgyiekkel
Címlap / Kütyü és tudomány / Őseink mégiscsak szexeltek a neandervölgyiekkel

Őseink mégiscsak szexeltek a neandervölgyiekkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A legújabb genetikai kutatások szerint a modern ember ősei kétszer is keveredtek az egyik közeli rokon faj, valószínűleg a neandervölgyiek, esetleg a Homo heidelbergensis képviselőivel. 

Az Új-Mexikói egyetem kutatói szerint a neandervölgyiek nem tűntek el nyomtalanul mintegy 30 ezer éve: génjeik ott maradtak a mai emberek DNS-ében, miután a történelem során kétszer is keveredtek velük.

Először mintegy 60 ezer éve a Földközi-tenger keleti medencéjénél, majd 45 ezer éve a távol-keleten. Az első alkalommal akkor, amikor az első Homo sapiensek kirajzottak Afrikából, majd benépesítették Európát, Ázsiát, Ausztráliát és végül Amerikát. A második alkalom további neandervölgyi géneket kevert az Óceániát benépesítő eredeti lakosságba.


A kutatók csaknem kétezer ember génkészletét elemezték, a világ összes kontinensén élő 99 populációból. Jeffrey Long genetikus antropológus, a kutatás vezetője azt mondta, hogy szinte minden embernél kimutatható egy kevés neandervölgyi hatás. A kivételt az afrikaiak jelentik, ők olyan népesség leszármazottai, amely nem hagyta el a fekete kontinens és kimaradt a keveredésből.

Jeffrey Long szerint az eredmény őket is meglepte, nem erre számítottak. Eddig ugyanis az volt az általános tudományos vélemény, hogy a Homo sapiens nem keveredett a neandervölgyiekkel. Ezt korábban szintén genetikai vizsgálatokkal támasztották alá, igaz, akkor még csak nagyon hiányos ismeretek álltak rendelkezésre a neandervölgyiek genomjáról.

Az új-mexikói kutatócsoport elméletét rövidesen ellenőrizni lehet, mert Svante Pääbo vezetésével a Lipcsei Max Planck intézetben éppen a neandervölgyiek teljes genomjának megfejtésén dolgoznak és az első eredményeket rövidesen közé teszik.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3381 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x