Európa figyeli a világűrt
Címlap / Kütyü és tudomány / Európa figyeli a világűrt

Európa figyeli a világűrt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-28

Az amerikai rendszer után az európai űrügynökség is ki akarja építeni azt a megfigyelőrendszert, amely követné az űrszemét mozgását és a napkitöréseket is jelezné.  

 

Az óriási projektért komoly verseny folyik: Németország és Spanyolország is szívesen megépítené a hatalmas radarberendezést.


Kép: ESA

A világűrben mozgó hulladékok nagy veszélyt jelentenek a Föld körül keringő objektumokra. 1957-ben juttatták Föld körüli pályára az első mesterséges holdat, a Szputnyik–1-et, és azóta becslések szerint mintegy 600 ezer 1 cm-nél nagyobb méretű tárgy került a világűrbe, az ennél kisebbek száma pedig milliós nagyságrendű. Az űrszemét egy része nagy tömegű alkatrészekből áll, így a hordózó-rakéták fokozatai, vagy műholdak elérhetik a 2 és 10 tonna közötti tömeget is.

A tervezett európai megfigyelőrendszer (Space Situational Awareness, SSA) célja nemcsak az űrszemét - darabok azonosítása, mozgásuk követése és megfigyelése lesz, hanem az úgynevezett űridőjárás monitorozása is. Ez a napkitörések, a Föld körüli térségben uralkodó sugárzás, a részecskeáramok folyamatos figyelését jelenti, amelyek szintén káros hatással lehetnek a műholdakra, távközlése rendszerekre. A műholdak üzemeltetőit a várható napkitörések előtt 2 – 4 nappal figyelmeztetnék.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.


 
 
[ 2246 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x