Palackos víz: üzlet és őrület
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Palackos víz: üzlet és őrület

Palackos víz: üzlet és őrület

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-15

A palackos víz hatalmas üzlet, de könnyen előfordulhat, hogy fogyasztása egyáltalán nem biztonságosabb, mint a vezetékes ivóvízé. A látszólag ártatlan üzlet súlyosan terheli a környezetet és a pénztárcánkat. 


Rendezvénynaptár
A műanyag palackok közül nagyon sokat nem dolgoznak fel újra, miközben a harmadik világban gyakran csak a palackos víz számít tisztának – írta a Der Spiegel című német hetilap online változata. A palackos víz esetenként 10 ezerszer drágább, mint a vezetékes ivóvíz, gyakran egyáltalán nem is jobb, ennek ellenére az emberek egyre többet fogyasztanak belőle.

A washingtoni Worldwatch Institute figyelmeztetése szerint az ásványvíz őrület nagyon sokba kerülhet az emberiségnek - ökológiai és gazdasági szempontból egyaránt.

A palackos víz üzletileg ugyan nyerőnek számít, de környezetvédelmi szempontból óriási veszteségeket termel – állítja Ling Li, a tanulmány szerzője. Eközben világszerte ebből az italból adnak el a legtöbbet. 1997 és 2005 között a palackos vízfogyasztás megkétszereződött, és azóta is folyamatosan növekszik, Kínában öt év alatt a duplájára, Indiában pedig a háromszorosára nőtt. Világszerte több mint 160 milliárd liter palackos víz fogy egy év alatt. Az egy főre jutó fogyasztás tekintetében Olaszország áll az élen, második Mexikó, aztán Spanyolország, Franciaország és Németország következik.

A washingtoni tanulmány szerint a palackos víznél a termelés, a töltés, a csomagolás, a raktározás és a szállítás energiafelhasználása igen magas. Ezen kívül a műanyag palackok előállítása igen nagy mennyiségű nyersolajat igényel. Az is tény, hogy a legtöbb országban eldobható palackokat használnak, ami egyértelműen terheli, és szennyezi a környezetet.

A vezetékes víz sok országban gyakran jobb minőségű a palackosnál és sokkal olcsóbb.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
  
 
[ 2606 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x