A technikai fejlődés - női szemmel
Címlap / Kütyü és tudomány / A technikai fejlődés - női szemmel

A technikai fejlődés - női szemmel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Azt már az elején bevallom, hogy valószínűleg jobban érdekelnek a technológiai kütyük, mint a nőket általában. Szeretem, ha megkönnyítik az életemet, ha valamit gyorsabban, hatékonyabban tudok intézni és ebben az egyre gyorsabb ütemben fejlődő és egyre inkább, a magánember számára is elérhető technológia jó partner. 

Arra bíztatok mindenkit, hogy vessen egy pillantást arra, honnan hová jutottunk rövid idő alatt és értékelje a modern technika által adott lehetőségeket. Például az időt, amit megspórolnak nekünk ezek az eszközök, hogy azt önmagunkkal és a szeretteinkkel tölthessük el.

Kaptam egy fotót egy 1956-ban üzembe helyezett 5 MB(!) tárolókapacitású diszk egységről, amit az IBM első szuperkomputeréhez használtak. Ez a manapság már igencsak kicsiny memóriának számító egység (egy 5 perces tömörített, mp3-as zeneszám férne rá) több, mint egy tonnát nyomott és akkora méretű volt, hogy külön repülőgéppel szállították. Az 5 MB tárolókapacitás bizony nagy szó volt akkoriban, pedig gondoljunk csak a mai 16-32 GB(!)-os pirinyó kártyáinkra a mobilokban, kamerákban, fényképezőgépekben vagy sima USB adathordozókban.


És ez a 16-32 GB csak ezekre a kisebb eszközökre érvényes, a számítógépek világában a memóriák olyan mértékben felülmúlták azt az 5 MB-os méretet, amit 50 éve még elképzelni sem tudtak volna. Ma már a tenyérbe simuló mobiltelefonunk sokkal többet tud, mint akkoriban egy szobányi számítógép, arról nem is beszélve, hogy mennyivel kényelmesebben, mérnökök, operátorok hada nélkül kezelhető. És csak 50 év telt el!
De ne is menjünk olyan messzire. Nagyjából 15-18(!) éve még asztali számítógépek sem voltak elterjedtek, mobiltelefont még nem is nagyon láttunk. Akkoriban cserélték le a hagyományos írógépeket elektromosra, a számítógéphasználat nem volt elterjedt. A mobiltelefonok táskányi méretűek voltak és valójában autótelefonok voltak, mert csak a kocsiban lehetett őket használni – ha éppen volt térerő.

Mit adott a nőknek a technológia?
Kapcsolódván az adathordozáshoz, tároláshoz, egy igazán modern nőcis találmány az USB ékszer. Szebbnél szebb medálokban rejtőznek az adathordozók általában 2-8 GB kapacitással.

Előttem egy digitális korszakban élő nő képe:
Arcát elektromos készülékekkel kezelteti a kozmetikában (korábbi cikk), a fodrásznál időzítővel ellátott búra alatt szárítja a haját, lábszárát elektromos (többfokozatú) szőrtelenítővel teszi simává. Otthonról rendeli meg, interneten keresztül az USB ékszerét, intézi átutalásait és letölti kedvenc zenéit  az akár 1 Terabájtos winchesterű laptopjára. Már nem a könyvét csapja a hóna alá, hanem laptopjában vagy PDA-jában (personal digital assistant = zsebszámítógép) az egész könyvespolcát viheti. Távmunkában dolgozik, a tópartról interneten és okostelefonján át kapcsolódik a világhoz és a főnökéhez. Közben otthon dolgozik a beprogramozott mosógép, és a hűtőszekrény is a kívánt fokon hűt, akár elektronikus nyilvántartást is vezet a benne tárolt élelmiszerekről. Tenyérnyi PDA-jával tud fotókat, videófelvételeket készíteni, zenét hallgatni, filmet nézni. Modern, számítógépvezérlésű autójában ülve GPS igazítja útba. Hazaérve tiszta edények várják, hiszen a mosogatógép elvégezte a munkát és ő kedvére leheveredhet a kommunikációval teli nap végén relaxálni és képességeit fejleszteni egy agyhullámait visszajelző biofeedback technológiával, az Elmefitness-szel. (korábbi cikk)


És nagyanyáink hétköznapjai?

Legtöbbjük a tyúkokkal kelt és feküdt. Gyertyával és petróleumlámpával világítottak. Kézzel és szappannal súrolták a koszos ruhákat a patakparton. A napsütés kozmetikázta a bőrüket és GPS helyett a csillagok segítették őket a tájékozódásban. És ez ki is töltötte a napjaikat.
A városban élők forgótárcsás mosógéppel tépették a ruhákat és a külön centrifuga és hűtőszekrény is luxusnak számított. A telefonvonal bekötésére éveket kellett várakozni.
Igaz technológiában nagyot léptünk előre, azért ebben a században is ugyanolyan romantikusak és szeretetre vágyóak vagyunk. A technika csak akkor nő a fejünkre, ha mi magunk hagyjuk. Itt is az arany középút ad harmóniát. Szenteljünk időt arra, hogy andalogjuk egyet a párunkkal szép nyári estéken, töltsünk időt a családunkkal, barátainkkal
 – és előtte készítsük be a koszos edényeket a mosogatógépbe.

Tara

Képek:
piqs.de: Steve Jurvetson - IBM’s $10 Billion Machine
piqs.de: Andrew Magill - Transparent screen 1
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3613 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x