A Földet megrengető vulkánkitörés és egyéb blogbejegyzések...
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / A Földet megrengető vulkánkitörés és egyéb blogbejegyzések

A Földet megrengető vulkánkitörés és egyéb blogbejegyzések

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

Egyre több kutató fordul az online naplóírás felé, mert fontosnak tartják, hogy tudományos eredményeiket széles körben, közérthető formában megismerhetővé tegyék. 


Rendezvénynaptár
Tudományos blogokkal ismerkedhetnek meg azok, akik szeptember 24-én, a Kutatók Éjszakáján ellátogatnak a budai Millenáris Parkba, az I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozóra.

Jól időzítették a Tűzhányó blog indítását márciusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kőzettan-Geokémiai Tanszékén. Harangi Szabolcs tanszékvezető mondta, a vulkáni működés a Föld egyik legfontosabb természeti folyamata, amely a bolygó létezése óta zajlik. Ennek köszönhető a légkör, a víz és az élet. - Minden egyes pillanatban több mint egy tucat vulkán van működésben éppen és elképzelhető, hogy öt éven belül három, az izlandihoz hasonló kitörés is lesz, de egy biztosan – tette hozzá a tanszékvezető, aki azt is kutatja, hogyan hat a társadalomra, a történelemre a vulkánok működése.

A gördülékeny szakmai párbeszéd lehetőségét látta meg a blogban az MTA Közgazdaságtudományi Intézete, amely először honlapjának részeként, idén márciusban publikálta munkatársai írásait, majd augusztus közepétől még interaktívabbá tette a felületet: az intézet az internetes napló mellett fórumot és üzenőfalat is fenntart honlapján. Az intézet munkatársai kutatási eredményeiket osztják meg az olvasókkal közérthető formában.

Az újdonságok között említhető a Kóczy játékelméleti blogja című online napló is, amelyben Kóczy Á. László, a Magyar Tudományos Akadémia idei Lendület pályázatának egyik nyertese osztja meg véleményét, ötleteit többi közt a kutatási munkáról, a felvételi eljárásról, a kutatók publikálásának fontosságáról és általában arról, hogyan érvényesül a játékelmélet, a stratégiaalkotás a mindennapokban.

Zsiros László Róbert a pályaválasztás előtt álló középiskolások döntését könnyíti meg azzal, hogy látványosabbá, közérhetőbbé teszi számukra a természettudományos ismereteket különböző kísérletek bemutatásával. Míg augusztus 20-án sokan a Duna-parton nézték a tűzijátékot, mások a Szertár blogon követhették nyomon, hogyan lehet kapcsos korpafűvel dobozt robbantani. A 2009-ben Goldenblog fődíjat nyert honlap olvasói 2008 februárja óta gazdagodhatnak hetente újabb és újabb ismeretekkel.

Az ókori Egyiptommal és az ókori Kelettel kapcsolatos hírekről, eseményekről olvashatnak az érdeklődők immáron több mint két éve az Agyagtábla, papirusz blogon, amelyen egy régész és egy egyiptológus közöl írásokat. Egyikük, Egedi Barbara, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa elmondta: hírcsatornának tekintik a blogot, amelyen előadások, konferencia-felhívások, pályázatok, könyvajánlók tehetők közzé.

A 2007 novembere óta létező Bioetika blogon a legtöbb bejegyzés eddig a népegészség témakörében íródott, de nagy hangsúlyt kapott az abortusz, az evolúció, a globális felmelegedés, a környezetszennyezés vagy a szervkereskedelem kérdése is. Az internetes napló szerzője, a témában kutató Bognár Gergely, a New York University Center for Bioethics munkatársa számára is az ismeretterjesztés volt a legfontosabb blogja elindításakor.

További részletek a vilagtudomany.hu-n. 
 
[ 2637 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x