Hatalmas repülő dinoszauruszok
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Hatalmas repülő dinoszauruszok

Hatalmas repülő dinoszauruszok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-02-26

A pteroszaurusz akkora volt, mint egy zsiráf és egészen mostanáig azt hitték a tudósok, hogy nem tudott repülni a súlya miatt. Most derült ki, hogy képes volt akár több ezer kilométert is megtenni a levegőben. 


Rendezvénynaptár
Dr Mark Witton, az angliai Portsmouthi Egyetem és Dr Michael Habib, az amerikai Chatham egyetem paleontológusa tanulmányozta a hatalmas pteroszaurusz mozgását. Kiderítették, hogy ezek a dinók izmos mellső és hátsó lábaikat használták az elrugaszkodáshoz, lényegében a szárnyaikkal "rúdugrást" végrehajtva.

Ha már a levegőben voltak, hatalmas távolságokat tudtak megtenni, akár a kontinensek között is.


Dr Witton hangsúlyozza, hogy ezeknek a lényeknek az anatómiája egyedi volt, egészen másképpen emelkedtek a levegőbe, mint a madarak. Mivel eddig a tudósok azt vizsgálták, képesek voltak-e a madarakhoz hasonlóan szárnyra kapni, tévesen azt gondolták, hogy a pteroszaurusz nem tudott repülni.

A pteroszaurusz csontváza, izomtömege és szárnyának arányai egészen mások, mint a madaraké.

A PLoS ONE című tudományos folyóiratban közé tett tanulmányában a két kutató azt hangsúlyozza, hogy a pteroszaurusz hatalmas, 50 kilós repülőizmai, amelyek teljes testtömegének 20 %-át adták, képesek voltak ezt a nagy testet is a levegőbe emelni.
 


 
 
[ 7073 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x