Egy harapásra 480 millió kalória
Címlap / Kütyü és tudomány / Egy harapásra 480 millió kalória

Egy harapásra 480 millió kalória

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-30

A kék bálna amely az óceánokban, elsősorban az északi- és déli-sarki vizeken él, több tekintetben is világrekorder. A legsúlyosabb és a legtöbbet fogyasztó élőlény. A 20. század elején még nagy számban megtalálható volt a világ minden óceánjában, azonban a bálnavadászatok szinte kiirtották az állományukat. A Brit-szigeteknél az intenzív kutatás ellenére 1923 óta egy kék bálnát sem láttak. Jelenleg kb. 5200 példány él a világon. 

 

Bob Shadwick és kutatótársai a British Columbia egyetemről megbecsülték, mekkora kalóriamennyiséghez jut a bálna egy "slukkra". A tudósok számításai szerint két millió kilojoule, vagyis átszámítva 480 millió kalória értékű tápanyagot szippant be egy alkalommal az óriás.

A kék bálna valószínűleg a valaha élt legnagyobb testű állat a Földön. Hossza a 30 métert, tömege pedig a 190 tonnát is meghaladhatja, torka igen szűk, ezért csak kisebb állatokat tud lenyelni. Fő eledele a plankton. Nincs foga, helyette a szájpadlásáról eredő 320 szilával szűri ki a tengervízből a planktont. A szilája 100 centiméter hosszú és 55 centiméter széles.


Egy 25 méter hosszú kék bálna súlya megegyezik 30 elefánt vagy 150 szarvasmarha súlyával. Szélcsendes időben páraoszlopa 7 méter magasra lövell, és 4-5 másodpercig látható. Vándorláskor 15 kilométert tesz meg óránként, de gyors meneküléskor óriási testével 37 km/h sebességre is képes. Az állat 80 évig élhet.

A kék bálnák kizárólag lebegő rákokat (krill) esznek. Amikor egy bálna gyomrát megvizsgálták, 425 kilogramm krillt találtak benne. Az északi-sarkvidéki vizekben három rákfélével táplálkoznak. A jeges vízben több az oxigén és a széndioxid, mint a meleg vízben, ezért ott különösen gazdag az élővilág. Táplálékát leginkább merüléskor fogja. Akár két órát is képes mintegy 500 méteres mélységben maradni. Felbukkanáskor áttöri magát a planktonfelhőkön, és közben nagyokat "kortyol", száját félig bezárja, közben sziláin át kiszivattyúzza a vizet,ily módon szilasertéi között bőséges mennyiségű tápláló planktont fog fel.


 
 
[ 4036 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x