Zsugorodik az agyunk: elbutulunk?
Címlap / Kütyü és tudomány / Zsugorodik az agyunk: elbutulunk?

Zsugorodik az agyunk: elbutulunk?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-01-27

Vita zajlik a tudósok között arról, mi okozza, hogy az emberi agy az evolúció hatására egy ideje kisebbedik. Butulunk, vagy csak az agresszió csökken? 

 

Rendezvénynaptár
Az ember azt gondolná, hogy az emberi faj fejlődéstörténete egyben az agy növekedésének története - és ez így is volt egészen 20 ezer évvel ezelőttig. Akkor fordult meg a trend és azóta folyamatosan csökken az agyunk mérete.

Az ember fajták közül a Cro-Magnoninak volt a legnagyobb agya, 20-30 ezer évvel ezelőtt. Azóta mintegy 10 %-kal lett kisebb az agyunk - ez nagyjából egy teniszlabda méretű agy darabnak felel meg.


A szakértők sem tudják, hogy ez mit jelent. Sokan úgy vélik, ez a fokozatos elbutulás jele. Az amerikai David Geary például meg van arról győződve, hogy az emberi társadalom bonyolultabbá válásával az egyéneknek már nem kell olyan intelligensnek lenniük a túléléshez és a szaporodáshoz.

Más kutatók nem ilyen pesszimisták. Brian Hare, az amerikai Duke egyetem agykutató központjának antropológusa szerint az agy méretének csökkenése éppen egy előnyös evolúciós fejlődéshez kapcsolódik. "A kisebb agy az agresszióval szembeni szelekció eredménye" - magyarázza. "Más szavakkal a tolerancia növekedéséé."

Hare úgy véli, az agresszió visszaszorulása olyan, mint a háziasítás az állatoknál. Márpedig a háziasított állatoknál számos fiziológiai változás megy végbe, egyebek között kevésbé lesz erős a csontozatuk, laposabb az arcuk - és kisebb lesz az agyuk. Így van ez a kutyákkal, a pulykákkal és a majmokkal is.

Hare elsősorban az ember közeli rokonait, a csimpánzokat és a bonobókat vizsgálta: az utóbbiak agya kisebb és sokkal kevésbé agresszívak, mint a csimpánzok. Viszont a bonobók semmivel sem gyengébbek a különböző feladatok megoldásában, sőt, sikeresebbek is mint a csimpánzok, mert inkább hajlamosak együttműködni.


 
 
[ 4270 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x