A fajgazdagság megőrzése
Címlap / Kütyü és tudomány / A fajgazdagság megőrzése

A fajgazdagság megőrzése

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-30

Magyarország mezőgazdasági területei a nyugat-európaiakhoz képest mind a faj-, mind az egyedszám tekintetében igen gazdagok. Az országnak arra kell törekednie, hogy ezt megőrizze, a helyreállítás ugyanis sokkal nehezebb.  

 

Rendezvénynaptár
Az Európai Unió költségvetéséből évente mintegy 5 milliárd eurót felemésztő agrár-környezetgazdálkodási program nem mindig éri el a célját: a természeti erőforrások és a környezeti értékek védelmét. A Proceedings of the Royal Societyben, két magyar kutató részvételével publikált cikk azt pontosítja, hogy hol érdemes alkalmazni a támogatásokat a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.

Magyarország területének mintegy kétharmada áll mezőgazdasági művelés alatt, az agrárium által hasznosított földek negyede pedig részesül valamilyen agrár-környezetgazdálkodási támogatásban, egy esztendőben csaknem 30-40 milliárd forintnyi értékben. Azt már számos nyugat-európai vizsgálat bebizonyította, hogy a támogatásoknak gyakran nincs meg az elvárt hatása az élővilágra, azaz nem nyújtanak segítséget a biodiverzitás megőrzéséhez.

- A táji sajátosságok és a védeni kívánt élőlénycsoport tulajdonságai sem elhanyagolhatók azonban a támogatások hatékonyságának előzetes felmérésénél – foglalta össze Báldi András, az Akadémia doktora, az MTA és a Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója a Proceedings of the Royal Society című lapban megjelent cikk egyik fő gondolatát, amelyet Batáry Péterrel, a Göttingeni Egyetem kutatójával, valamint David Kleijnnel és Teja Tscharntkéval közösen publikáltak.

A kutatók rámutatnak: figyelemmel kell lenni arra, hogy az agrár-környezetgazdálkodásba vont szántó vagy gyep környezetében mekkora az úgynevezett féltermészetes vagy természetes élőhelyek, vagyis az erdők, a mocsarak, illetve extenzív gyepek aránya.

A kutató a támogatáselosztás egyik problematikus pontjának tartja, hogy kevés ország monitorozza annak hatékonyságát. Magyarország sem teszi ezt meg, annak ellenére, hogy a problémáról már 2001-ben beszámoltak holland kutatók a Nature tudományos magazin hasábjain, rámutatva az ott akkor már húsz éve létező támogatási rendszer hatástalanságára.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.


 
 
[ 1851 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x