A vízöblítéses WC vége
Címlap / Kütyü és tudomány / A vízöblítéses WC vége

A vízöblítéses WC vége

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A jövőben nem lesz vízpazarló angol WC, külön kell kezelni az úgynevezett fekete, a sárga és a szürke szennyvizet, és a vízigény 1-2 év alatt megtérülő beruházások révén akár a tizedére csökkenthető.  

Néhány évtizeden belül globális problémává válhat a vízkészletek szűkössége a népesség növekedése, az éghajlatváltozás, a sokféle szennyezés és a pazarló felhasználás miatt. Sokan úgy vélik, vízből nincs hiány, az emberi fogyasztásra alkalmas mennyiség azonban a Föld egyes pontjain igen csekély, sőt egyre kevesebb lehet. Így fel kell készülni azok visszaforgatására és újrahasznosítására - véli Somlyódy László akadémikus, aki részt vesz az ENSZ vízkészletekről szóló legújabb világjelentésének előkészítésében.

Bár a Föld felszínének 71 százalékát víz borítja, a rendelkezésre álló mennyiség csak látszólag hatalmas. A vízkészletek 97,5 százaléka sós, és ugyan a fennmaradó 2,5 százaléknyi édesvíz is hatalmas tömeget tesz ki, ennek valójában csak a töredéke hasznosítható.

- A vízkészletek úgynevezett statikus és dinamikus részekre bonthatók, amelyekből a statikus vizek felélése a felszín alatti vizek nagyarányú csökkenéséhez, valamint a folyók és tavak eltűnéséhez vezet. Hasznosítani a fenntarthatóság miatt csak a csapadék formájában a szárazföldre lehulló mennyiséget lehet - mutatott rá Somlyódy László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, aki a vízdilemmával kapcsolatos gondolatairól az mta.hu mellett a Magyar Tudomány hasábjain is beszámolt. Az akadémikus kiemelte, hogy a vízutánpótlást biztosító csapadék mennyisége globális átlagban már csupán évi 6000 m³/fő, de ez is csak részben hasznosítható, hiszen egy része nem vagy nehezen hozzáférhető területen található, gyorsan levonul az árvizekkel, gyakran erősen szennyezett, ráadásul a vizek kitermelésének mértékét ökológiai igények korlátozzák. Így a hasznosítható készlet évente körülbelül csupán 2000 m³/fő, ami alig kétszerese egy ember éves vízigényének. - A globális kihasználtság 50 százalék körüli, ami igen magas érték, figyelembe véve a területi egyenlőtlenségeket, például azt, hogy a Közel-Keleten az egy főre jutó készlet messze az átlag alatti, 100 m³évente - hangsúlyozta Somlyódi László.

Magyarországról szólva a kutató elmondta, hogy bár az ország vizekben igen gazdag, ezek jelentős része külföldről érkezik a folyóinkon, csak töredéke hullik le csapadék formájában az ország területén. Emiatt egyre nagyobb problémákkal kell számolni például az Alföldön, ahol nemcsak a belvíz vagy az áradások, hanem az aszály is tizedeli a terményeket.

Somlyódy László a megoldási lehetőségek közül mindenekelőtt az igények felülvizsgálatát említette. Mint mondta, hosszú távon érdemes eltekinteni például a háztartásokban az olyan pazarló eszközök használatától, mint a vízöblítéses WC. Elkülönítetten kellene kezelni és hasznosítani az úgynevezett fekete, a sárga és a szürke szennyvizet, ami párosulhat a tetőről lefolyó csapadékvíznek a kert öntözésére vagy a WC öblítésére való felhasználásával. Fontosnak tartja az akadémikus a tiszta ipari és mezőgazdasági technológiák alkalmazását is, amelyek csökkentik a vízigényt és a szennyeződések megelőzését. A kutató utalt arra: példák sokasága mutatja, hogy az igények 1-2 év alatt megtérülő beruházások révén akár a tizedére csökkenthetők. Megfontolandónak tartja a professzor a tengervíz-gazdálkodás fejlesztését is, a fenntarthatóság kulcsának azonban a víz és anyagforgalmak korszerű technológiák révén történő zárását nevezte. - Ily módon csak annyi vízre van szükségünk, amennyi a termékekbe beépül és fedezi a veszteségeket - hangsúlyozta Somlyódi László.

A kutató rámutatott, hogy eddig - a közhiedelemmel ellentétben - egyetlen háború sem tört ki a víz miatt, az azonban nem tudható, hogy ez a jövőben is így lesz-e.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9086 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x