A mezőgazdaság kialakulása az egészség rovására ment
Címlap / Kütyü és tudomány / A mezőgazdaság kialakulása az egészség rovására ment

A mezőgazdaság kialakulása az egészség rovására ment

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-29

Mintegy tízezer évvel ezelőtt, amikor az ember világszerte elkezdte művelni a földet, helyszíntől és a termesztett növény típusától függetlenül hasonló folyamat ment végbe: csökkent az egyének magassága, és romlott egészségi állapotuk - derítették ki amerikai kutatók. 

 

Amanda Mummert, az atlantai Emory Egyetem végzős antropológus hallgatója társával első ízben vizsgálta a globális szakirodalom segítségével az emberek magasságát és egészségi állapotát a mezőgazdaság kialakulásakor.

Sokan úgy képzelik, hogy a mezőgazdaság kialakulásával, a modern civilizáció hajnalán az állandó élelemforrásnak köszönhetően egészségesebbek lettek az emberek, holott az első földműveseket táplálkozási hiányosságok jellemezték, és nehezebben alkalmazkodtak a felmerülő problémákhoz, stresszhez. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy immáron bizonyos haszonnövényektől függtek, étrendjük változatossága pedig jócskán lecsökkent - idézte a ScienceDaily tudományos hírportál a vizsgálat eredményeit.

A földműves települések kialakulásával a népsűrűség is megnövekedett, ami hozzájárult a járványok könnyebb terjedéséhez, amelyet csak fokoztak a higiénés hiányosságok és a háziállatok közelsége. Az idő múlásával a folyamat megfordult, a legtöbb populáció átlagos magassága növekedésnek indult. Ez a trend különösen az elmúlt 75 évben, a fejlett országok élelmezési rendszereinek iparosodását követően lett látványos.

Az ember ugyanakkor komoly biológiai árat fizetett a mezőgazdaságért, különösen a tápanyagok változatosságát tekintve, hiszen a kalóriamennyiség hatvan százaléka ma is kukoricából, rizsből és búzából származik - fogalmazott a tanulmány társszerzője, George Armelagos, az egyetem antropológusa.

Az áttekintő tanulmány alapjául kínai, délkelet-ázsiai, észak- és dél-amerikai, valamint európai populációkon végzett kutatások szolgáltak. Minden tanulmány standardizált módszerekkel vizsgálta az egyének egészségi állapotát, valamint az egész csontvázon kifejeződő stresszhatásokat. Az egészségi állapotról többek között a felnőttkori magasság, a fogak állapota, a csontsűrűség, a gyógyult törések árulkodtak.

"Azzal, hogy megtudjuk, hogyan alkalmazkodott a tízezer évvel ezelőtti változásokhoz az emberi szervezet, könnyebben megérthetjük, hogyan teszi ezt napjainkban" - vélekedett Mummert.
 
 
[ 1730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x