HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-22
Címlap / Kütyü és tudomány / Megtalálták a sejteket visszafiatalító gént?

Megtalálták a sejteket visszafiatalító gént?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-22

Egy élesztőgombában lévő gént tanulmányozva juthatnak közelebb a kutatók annak megválaszolásához, hogy miként képesek visszafiatalítani magukat az öreg sejtek - idézte amerikai kutatók megállapítását a New Scientist ismeretterjesztő folyóirat online kiadása. 

 

A gyerekek várható élettartama születéskor független attól, hogy apjuk 20 vagy 80 éves volt-e az utód fogantatásakor. Ez azt jelenti, hogy a férfiak szaporítósejtjei valamiképpen vissza tudják állítani órájukat, ám ennek folyamatát nem ismerik a szakemberek.
 
Stresszel teli körülmények között az élesztősejtek aszexuális szaporodásra váltanak át. Ilyenkor négy spórát képeznek, melyek mindegyike a normál sejtekhez képest csak a kromoszómák felét tartalmazza, ahogyan az emberi (női és férfi) ivarsejteknél is van. Miközben egy sejt öregszik, egyre több fölös fehérjecsomót és DNS-darabot gyűjt be. Angelika Amon kutatásvezető, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa csoportjával öreg és fiatal élesztősejtekből származó spórákat vizsgált A kutatók arra figyeltek fel, hogy az ilyen jellegű abnormalitások eltűntek az idős sejtekből származó spórákból, ami arra utal, hogy az így kialakult valamennyi spóra várható élettartama azonos. A csomókba verődött fehérjéket a sejtek maguk "falták fel", emésztették meg, ez az úgynevezett autofágia jelensége.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a spóraképződés folyamatában az NDT80 jelű gén fejeződött ki. Ehhez a génhez a legközelebb a p53 jelű gén áll az emlősöknél, amely a sejtciklust szabályozza az emberi szervezetben is. Kiderült az is, hogy ha bekapcsolták az NDT80 gént egy öregedő élesztősejtben, az megduplázta a sejt élettartamát.

"Lehetséges, hogy a sejtek megfiatalításának és az öregedési markerek eltávolításának módját találtuk meg" - emelte ki Amon.

Az eredetileg a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt Michal Jazwinski, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója provokatívnak nevezte. "Az emberek egy ideje megkísérlik megállapítani, hogy mi fiatalítja meg az ivarsejteket. Úgy tűnik, hogy az NDT80 fontos szerepet játszik ebben, ami leszűkíti a vizsgálandó területet" - tette hozzá.


 
 
[ 4797 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/harmonet_kinai.png
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x