Kiállítják a legfélelmetesebb "tengeri szörny" koponyáját...
Címlap / Kütyü és tudomány / Kiállítják a legfélelmetesebb "tengeri szörny" koponyáját

Kiállítják a legfélelmetesebb "tengeri szörny" koponyáját

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A valaha élt legnagyobb és legfélelmetesebb "tengeri szörny", az uszonyos gyík (plioszaurusz) koponyáját állítják ki a délnyugat-angliai Dorseti Múzeumban. 

A 155 millió éves fosszíliát egy amatőr őslényvadász, Kevan Sheehan fedezte fel Dorset grófságban. A koponyát másfél éves munkával sikerült kiszabadítani a csontokat "foglyul ejtő" üledékes kőzetből - olvasható a BBC News online kiadásában.

"A koponya 95 százaléka maradt fenn, ez az egyik legnagyobb, legteljesebb és legjobb állapotban megőrződött plioszaurusz fosszília a világon" - hangsúlyozta Richard Edmonds, a múzeum szakembere.

A 2,4 méteres koponya alapján a paleontológusok úgy vélik, hogy a "tengeri szörny" testhossza 15-18 méter lehetett. "A valaha volt legfélelmetesebb ragadozók sorába tartozott a jura és a kréta időszakban élt uszonyos gyík. A feje búbján lévő szemek éberen figyelték a potenciális zsákmányt, amely nem menekülhetett a rávetődő plioszaurusz erős, borotvaéles fogakkal felszerelt állkapcsának szorításából" - magyarázta Richard Forrest paleontológus.

Mint hozzátette, a plioszaurusz zömök testét nagy valószínűséggel négy erőteljes, lapátszerű végtagja hajthatta előre, bár azok fosszíliái még sehol sem kerültek elő.


Mivel a koponya sokkal nagyobb és masszívabb, mint más előkerült plioszaurusz fosszíliáké, az őskövületet CT-vizsgálatoknak vetették alá. A felvételek alapján próbálják majd eldönteni, hogy "közönséges" plioszauruszról van-e szó, vagy a tudomány számára eleddig ismeretlen új fajt fedeztek fel.

A kövület megvásárlására húszezer fontot (5,9 millió forintot) gyűjtött a Dorseti Múzeum, amely kiállítja a tengeri szörny koponyáját.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3872 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x