Az igazi birodalmi lépegető, avagy a pedipulátor
Címlap / Kütyü és tudomány / Az igazi birodalmi lépegető, avagy a pedipulátor

Az igazi birodalmi lépegető, avagy a pedipulátor

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-28

A birodalmi lépegetőknek - nem túlságosan meglepő módon - létezett valóságos elődjük is, de a hadi szerkezetet túlságosan bonyolult módon kellett irányítani, így nem vált be harci körülmények között, például a dzsungelben.  

 

Az amerikai hadsereg Fort Eustis-i Közlekedési Múzeumába látogatók egy olyan hadi relikviát tekinthetnek meg, amely a minden idők talán legsikeresebb nyári mozifilm-sorozatában – a Csillagok háborúja sorozatban – szereplő sci-fi jármű elődje volt: ez a 60-as évek közepén a GE által az amerikai hadsereg számára fejlesztett pedipulátor, vagyis lépegető jármű.

A GE négylábúja a Massachusetts állambéli Pittsfieldben tette meg első döcögő próbalépéseit 1962-ben, 18 évvel azelőtt, hogy George Lucas AT-AT lépegetői debütáltak a mozivásznon. A GE lépegetője hivatalosan a kibernetikus antropomorf gép (Cybernetic Anthropmorophous Machine - CAM) elnevezésre hallgatott. Chris Hunter, a mintegy 15 ezer GE-dokumentumot és GE-tárgyat őrző Schenectady Múzeum munkatársa szerint a hadsereg olyan járművet akart, amely a hepehupás, meredek terepen is üzemképes. Feladata volt az áthatolás a sűrű növényzeten, az átlépés a kidőlt fák felett és az útjában álló fák kikerülése, miközben nagyjából fél tonnányi súlyt – saját magát és a benne ülőket - kellett cipelnie.


Az igazi birodalmi lépegető, avagy a pedipulátor

A hadseregnek tetszett, amit a GE tesztelt, ezért 1966-ban, egy évvel azután, hogy Amerika elkezdett csapatokat küldeni Vietnamba, megrendelést adott a kísérleti jármű megépítésére. De ugyanaz a különösen érzékeny kéz- és lábvezérlésű hidraulika, amelynek köszönhetően a CAM könnyedén félretolt egy dzsipet, vagy finoman rátette a "lábát" egy GE villanykörtére anélkül, hogy összetörte volna, alkalmatlanná tette a járművet a huzamosabb ideig tartó harctéri használatra. A gépkezelők nagyon fárasztónak találták a vezérlők folytonos működtetését, ami végül a kutatás felfüggesztéséhez vezetett.

A CAM kifinomult "erő-visszacsatolásos" rendszerét végül a tenger alatti alkalmazásokban használták fel, amikor a GE hidraulikus karokat fejlesztett ki a világ első, alumíniumból készült tengeralattjárójához, az Aluminauthoz. A mai robotkarok – legyen szó akár a veszélyesanyag-mentesítő járművekről vagy az űrrepülőgépekről, a rémisztő BigDog négylábú robotról már nem is beszélve – mind tartoznak némi köszönettel ennek a technológiának.


 
 
[ 3101 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x