Országos közegészségügyi informatikai hálózat
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Országos közegészségügyi informatikai hálózat

Országos közegészségügyi informatikai hálózat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Az informatikai fejlesztések nem csak, hogy elősegítették az intézmény gördülékenyebb működését, de lehetővé tették, hogy az ÁNTSZ az országban az elsők között kapcsolódhasson rá az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatra.  


Rendezvénynaptár
Az országos egészségügyi intézményrendszer eddigi legnagyobb, 1,9 milliárd forintos informatikai projektjét az Albacomp Rt. segítségével valósította meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ informatikai közművének köszönhetően a tisztorvosok ma már naprakész képet kapnak az ország járványügyi helyzetéről. Az informatikai fejlesztések nem csak, hogy elősegítették az intézmény gördülékenyebb működését, de lehetővé tették, hogy az ÁNTSZ az országban az elsők között kapcsolódhasson rá az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatra.

„Az ÁNTSZ mint országos hatáskörű dekoncentrált államigazgatási szerv olyan kikerülhetetlen infrastrukturális fejlesztésben esett át, amely nélkül egyszerűen nem tudná felvenni az információs társadalom fejlődésének ütemét.” – mondta el Fogarassy Károly, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese. „Azzal, hogy az ÁNTSZ valamennyi intézménye egyetlen kiszolgáló információs rendszerbe integrálódott, biztosított lett a minőségi és hatékony területi munkavégzés. A projekt az infrastrukturális fejlesztés mellett olyan funkciók megerősödését váltotta valóra, mint a járványügyi felügyelet, az egészségmonitorozás, de számos belső, intézményi terület is megoldást kapott, mint például az egységes iratkezelés, az információs portál, illetve a belső és külső elektronikus levelezés és kommunikáció.” – tette hozzá Fogarassy Károly.

„Az ÁNTSZ szakmai, tudományos centrumaiban, az Országos Epidemiológiai Központban, az Országos Közegészségügyi Központban, valamint a megyei, városi intézeteiben már régóta léteznek számítógépes nyilvántartások, de azok a 2003-ban befejezett fejlesztés előtt szigetekként, többnyire papíralapú, illetve hajlékonylemezes adatkapcsolattal működtek.” – nyilatkozta Dr. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos. „Még ha rögzítették is a helyi intézményben a gyógyító helyekről, kórházakból, családorvosoktól beérkező jelentéseket – például az influenza megbetegedésekről –, az interaktív, off-line adatkapcsolat vagy éppen a kommunikációs csatornák szűk keresztmetszete miatt sokszor csak jelentős késéssel lehetett pontos járványügyi helyzetképet adni.

Az elmúlt év őszétől viszont érezhetően megváltozott a helyzet. Immár nem papíron, faxon, hajlékonylemezen érkeznek a megbetegedésekről a jelentések Budapestre, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalba, hanem a népegészségügy informatikai hálózatán át, amely jelentősen megkönnyíti az adattárolást, valamint az információk rendszerezését és ezáltal az információszolgáltatást.” – mondta el Dr. Kovács Attila.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot alkotó országos intézetek informatikai fejlesztéseit az Országos Tisztifőorvosi Hivatal fogta össze. A projektet 1,9 milliárd forint költséggel, PHARE támogatással hajtották végre. A fejlesztés egyik fővállalkozója az Albacomp Rt. volt. A székesfehérvári cég 105 nap alatt szállította le és helyezte üzembe a szükséges informatikai eszközöket (szerver, PC, nyomtató, hálózati eszközök), és végezte el a közel 170 telephellyel rendelkező országos hálózat teljes rendszerintegrációs tevékenységét. 2004-ben az Albacomp közreműködésével megtörtént a budapesti központ és a megyeszékhelyek felkészítése az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatra való csatlakozásra, és a rendszer sikeresen debütált.

„Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 2004 nyarán, az országban az elsők között kapcsolódott rá az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatra.” – mondta el Csapó György, a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsosa. „Az 50/1998 kormányrendelet szabályozza, hogy a jövőben minden központi közigazgatási és országos hatáskörű szervnek az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot kell használnia; erre már most is minden intézménynek lehetősége van. Jelenleg 476 intézmény, azaz körülbelül 54000 felhasználó kapcsolódik az EKG-ra, melyek között van az ÁNTSZ 164 telephelye és 6100 felhasználója.” – tette hozzá Csapó György.

„Az Albacomp székesfehérvári telephelyéről történik a Kormányzati Gerinchálózathoz csatlakozó eszközök: a szerverek, a biztonsági infrastruktúra, valamint a hálózati eszközök, a kommunikációs vonalak és a levelezőrendszer távfelügyelete. Rendszermérnökeink az év minden napján 24 órában rendelkezésre állnak.” – jelentette be Szajkó György, az Albacomp Rt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

„A szerteágazó projekt sikerének kulcsa a sok szereplő és a gyakran túlszabályozott eljárásrend okozta nehézségeket ellensúlyozó jól szervezett, hatékony és szoros együttműködés volt a szállítók, a fejlesztők, az ÁNTSZ informatikusai és a minisztériumi szakértők között” – summázta véleményét az informatikai közmű kialakításáról és működtetéséről Dr. Kovács Attila.

Az Albacomp Rt.-ről
Az Albacomp Rt. a magyarországi informatikai piac egyik legnagyobb múltra visszatekintő vállalata, amely teljes körű megoldást biztosít partnerei számára az informatikai eszközök és szolgáltatások területén. Az Albacomp Rt. 2003-ban 13,1 milliárd forintos árbevételt ért el, míg csoport szinten 18 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el. Az Albacompról további információkat a Albacomp oldalon talál.

Morpho Communications 
 
[ 937 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x